Dostupni linkovi

Iran ponudio pomoć za obnovu Mosula u Iraku


Mosul
Mosul

Iranske vlasti čestitale su danas Iraku preuzimanje Mosula od militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) i ponudile pomoć u obnovi nekoliko gradova uništenih u sukobima u Iraku.

"Čestitamo iračkom narodu i vladi oslobađanje Mosula. Kada Iračani ujedine snage, nema granica za ono što žele da postignu", naveo je na Twitteru šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Prema njegovim riječima, iranska vlada, oružane snage i narod su spremni pomoći raseljenim i povrijeđenim Iračanima, kao i u obnovi gradova i infrastrukture.

Iračke snage sigurnosti su pored Mosula protjerale militante iz Tikrita, Ramadija i Faludže.

Premijer Iraka Hajder el Abadi proslavio je sa vojnicima pobjedu u Mosulu, nakon što su u okviru devetomjesečne ofanzive protjerali ekstremiste IDIL-a iz pojedinih posljednjih uporišta te terorističke organizacije.

Iračke snage, uz podršku vazduhoplovnih snaga na čelu sa Sjedinjenim Državama, od oktobra prošle godine su se borile osloboditi drugi po veličini grad Iraka od IDIL-a, koji ga je zauzeo 2014.

IDIL sada kontroliše manje od dva kilometra teritorije razorenog Mosula, ali pripadnici te grupe koriste civile kao ljudski štit, kao i bombaše samoubice i snajperiste za napade.

XS
SM
MD
LG