Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo: Diplomirali novi kadeti manjinskih zajednica


Hašim Tači pored plakata Bezbednosnih snaga Kosova

U sklopu Bezbednosnih snaga Kosova danas je diplomirao 61 regrut iz manjinskih zajednica na Kosovu.

Pripadnici manjinskih zajednica čine preko 10 posto sastava Bezbednosnih snaga Kosova i dolaze iz srpske, bošnjačke, turske, romske, te ostalih zajednica.

Vrhovni komadant Bezbednosnih snaga, predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da se u skladu sa preporukama bezbednosnog sektora i u saradnji sa relevantnim institucijama radi na transfomraciji Bezbednosnih snaga u Oružane, što podrazumeva bitne izmene u mandatu, misiji, veličini i strukturi Bezbednosnih snaga.

"Niko na Kosovu, u regionu, a ni šire, ne treba da se brine u vezi ovog prirodnog i neophodnog procesa. A ja sam siguran, da ćete nakon transformacije, vi pripadnici svih zajednica, nastaviti da dostojanstveno služite u interesu zaštite suverenosti Kosova, zaštite imovine i vašeg nasledstva. Vi i danas doprinosite u izgradnji i u očuvanju regionalne i globalne stabilnosti", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, jedini i najbolji način zaštite i unapređenja interesa svih zajednica koje žive na Kosovu, u ovom slučaju i srpske zajednice, je samo preko njihovog aktivnog učestvovanja u kosovskim državnim institucijama.

XS
SM
MD
LG