Dostupni linkovi

U Hrvatskom saboru održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici


Komemoracija u Saboru
Komemoracija u Saboru

U Hrvatskom saboru tradicionalno je održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici, javio je dopisnik Radija Slobodna Europa. Negiranje srebreničkog genocida dokaz je da zlo nikada ne miruje, poručeno je sa komemoracije.

Osuda negiranja srebreničkog genocida, potpora onima koji poput žena i majki Srebrenice i Žepe na svim razinama traže pravdu za srebreničke žrtve i podsjećanje na veliki grijeh međunarodne zajednice što nije spriječila masakr, to su poruke ovogodišnje komemoracije koja se tradicionalno na svaku obljetnicu tragedije u Srebrenici održava u Hrvatskom saboru.

"Tragedija u Srebrenici traje i dalje, jer dok se ne identificira i posljednja žrtva, ona neće biti završena", poručio je na komemoraciji predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

"Iako je u Hagu optužen jedan dio odgovornih, mnogi izvršitelji zločina još uvijek su na slobodi. Na nama je svima da nastavimo pružati potporu utvrđivanju odgovornosti za počinitelje ratnih zločina inzistirajući na pronalaženju svih nestalih. To dugujemo žrtvama i njihovim obiteljima. To dugujemo budućim naraštajima, ali i cjelokupnom čovječanstvu", istakao je Jandroković.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prenio je skupu pozdrave stotinjak djece iz Srebrenice koja šestu godinu za redom ljetuju u Novom Vinodolskom, a koje je jučer posjetio.

"Masovno ubijanje u Srebrenici bilo je tek epilog velikosrpske genocidne politike koja je započela u svibnju 1992.", kazao je Bandić upozoravajući na negiranje i omalovažavanje srebreničkog genocida.

"Mi kao svjedoci vremena i ovim činom ustajemo protiv sve glasnijih pokušaja da se srebrenička žrtva depersonalizira i obezimeni, da se obezliči i time ponovo ušutka. Naša je trajna dužnost iskazati poštovanje i sućut , probuditi svijest i steći uvid u dubinu gubitka koji je doživio nama blizak i prijateljski bošnjački narod", dodao je gradonačelnik Zagreba.

"Izjave o negiranju srebreničkog genocida koje dolaze od političara, načelnika, kvazipovjesničara i bivših UN-ovih djelatnika potvrđuju staru izjavu da zlo nikada ne miruje", kazao je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba Harun Omerbašić, dodajući da takve izjave uvijek iznova treba prezentirati onima koji kažu da je dosta morbidnosti i prisjećanja na prošla mračna vremena.

"Nama koji smo svjesni opasnosti koje dolaze od ovakvih izjava i zaborava ovo je motiv da nastavimo pomagati onima koji traže pravdu na svim razinama, poput žena i majki Srebrenice, Zvornika, Bratunca, Žepe i drugih istočnobosanskih enklava koje uporno i bez predaha proganjaju sve odgovorne na međunarodnim sudovima tražeći kakvu-takvu pravdu za svoje sinove, djecu i muževe", riječi su Omerbašića.

Na komemoraciji je govorila i suorganizatorica skupa, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Govoreći o srebreničkom genocidu, Lekaj Prljaskaj je kazala kako su "osvajači tog grada odustali od svakog oblika ljudskosti i počinili zvjerstva".

"Kako to da međunarodna zajednica uz sve resurse na raspolaganju nije spriječila patnje žrtava i zaustavila masovno ubijanje?", zapitala se Ermina Lekaj Prljaskaj i dodala kako se susrećemo s prešućivanjem, poricanjem ili umanjivanjem tog zločina, te poručila kako se protiv toga treba boriti istinom.

XS
SM
MD
LG