Dostupni linkovi

U Parizu državna komemoracija i sahrana Simon Vej


Simon Vej borila protiv svih vidova diskriminacije.
Simon Vej borila protiv svih vidova diskriminacije.

Nekoliko desetina stranih zvaničnika i javnih ličnosti danas će prisustvovali u Parizu državnoj komemoraciji Simon Vej, značajnoj ličnosti političkog života Francuske, koja je preminula 30. juna u 90. godini.

Nekoliko stranih zvaničnika, među kojima premijer Beligije Šarl Mišel, Luksemburga Gzavije Betel i Bugarske Bojko Borisov prisustvovaće komemoraciji zajedno sa članovima porodice Simon Vej, predsednikom Francuske Emanualom Makronom i članovima vlade, prenosi Beta.

Od francuskih političara očekuje se prisustvo bivšeg predsednika Valerija Žiskara Destena, u čijoj je vladi Simon Vej bila ministarka zdravlja, kao i bivši predsednici, Nikola Sarkozi i Fransoa Olanda.

Evropski parlament u Strazburu kao i francuski parlament minutom ćutanja u utorak odali su poštu Simon Vej, koja je bila prva žena predsednik Evropskog parlamenta.

Simon Vej bila je političarka koja je doprinela emancipaciji žena i zaslužna za legalizaciju abortusa u Francuskoj 1974. i usvajanje zakona o kontracepciji.

Bivša ministarka zdravlja i članica Francuske akademije, tokom karijere se borila protiv svih vidova diskriminacije.

Simon Vej je preživela nacističke koncentracione logore i posebno je bio značajan njen rad na osnivanju "Fondacije za sećanja na holokaust".

Posle komemoracije u Palati invalida, Simon Vej će biti sahranjena na groblju Monparnas u Parizu.

XS
SM
MD
LG