Dostupni linkovi

Xi Jinping: Nema tolerancije za subverziju u Hong Kongu


Policija privodi demonstrante
Policija privodi demonstrante

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je danas da će svaka aktivnosti u Hong Kongu koja bi mogla da se protumači kao prijeteća za suverenitet Kine i za njenu stabilnost biti "apsolutno nedopustiva".

U govoru u Hong Kongu povodom 20 godina od kada je taj grad postao poluautonomna kineska oblast pošto ga je Kini predala Velika Britanija, Xi je obećao podršku politike "jedna zemlja, dva sistema", po kojoj Hong Kong kontroliše veći dio svojih poslova i ima široke građanske slobode.

On je međutim rekao da Hong Kong mora da ojača sigurnost i podstakne patriotsko obrazovanje, u indirektnom osvrtu na odlaganje usvajanja zakona zbog raznih protesta.

Xi je govorio u obraćanju koje je prenosila televizija neposredno pošto je predsjedavao polaganju zakletve nove šefice honkonške vlade Carrie Lam. Nešto prije ceremonije demonstranti za i protiv Pekinga sukobili su se u gradu.

Kako navodi agencija AP on je koristio neke od svojih najoštrijih riječi prema prodemokratskim aktivnostima u toj bivšoj britanskoj koloniji.

XS
SM
MD
LG