Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogerini očekuje skori nastavak dijaloga Beograda i Prištine


Federika Mogerini

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas po dolasku u Dubrovnik na Samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) kako očekuje da će dijalog Beograda i Prištine moći uskoro biti nastavljen.

Ona je novinarima rekla da će večeras na marginama Samita razgovarati na tu temu i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

"O dijalogu, primjeni dogovora i nastavku razgovora konstantno razgovaramo. Očito je da se neke izborne radnje još moraju ispoštovati. Očekujem u vezi dijaloga uskoro novi razvoj", podvukla je Mogerini.

Na pitanje imaju li Kosovo i Srbija šanse za napredak na evropskom putu bez međusobnog priznanja, Mogerini je odgovorila da je cilj dijaloga normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

"Vidjela sam u ove dvije i po godine, u kojima sam tijesno sarađivala s liderima obje strane, snažno opredjeljenje i privrženost, kao i ogromne korake naprijed. Odlično znaju da su budućnost njihovih zemalja i integracija u EU vezane za napredak u dijalogu, a prije svega u provedbi dogovora", istakla je ona.

Mogerini je dodala da vjeruje u dobru budućnost dijaloga i njegove dobre rezultate.

XS
SM
MD
LG