Dostupni linkovi

Irački general: Uskoro pobjeda u Mosulu


Iračka federalna policija u toku napredovanja kroz stari deo Mosula
Iračka federalna policija u toku napredovanja kroz stari deo Mosula

Irak će proglasiti pobjedu u osmomjesečnoj bici za preotimanje drugog po veličini grada Mosula od militanata "u narednih nekoliko dana", izjavio je u petak visoki irački zapovjednik.

"U narednih nekoliko dana proglasit ćemo konačnu pobjedu nad Daeshom", izjavio je general pukovnik Abdulghani al-Assadi za AFP u Mosulu, koristeći arapski akronim za radikalnu grupu Islamska država Iraka i Levanta (IDIL).

Iračke snage pokrenule su veliku bitku za Mosul 17. oktobra prošle godine, napredujući prema gradu i osvajajući njegovu istočnu stranu prije nego što su krenule ka manjoj ali gušće naseljenoj zapadnoj strani.

Izbeglice napuštaju Mosul
Izbeglice napuštaju Mosul

IDIL je sada suzbijen na mali dio Starog grada u Mosulu, ali njegove uske ulice i prisustvo civila čine vojnu operaciju još osjetljivijom.

General Assadi je procijenio da je između 200 i 300 boraca IDIL-a ostalo u gradu, od kojih su većina stranci.

Bitka je izazvala teške civilne žrtve, ostavljajući na stotine poginulih i ranjenih i raselile su još stotine hiljada ostalih.

Militanti su osvojili velike površine sjeverno i zapadno od Bagdada u 2014., ali su iračke snage podržane američkim zračnim udarima otada povratile velike dijelove teritorije koje su izgubile, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG