Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bitka za Mosul: Rušenje džamije je 'znak poraza IDIL'


Snimak iz vazduha: razaranje Velike džamije al Nuri

Irački premijer Hajder al Abadi izjavio je da uništenje džamije u Mosulu predstavlja "zvaničnu objavu poraza" Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Snage Iraka saopštile su da su islamistički militanti digli u vazduh Veliku džamiju al Nuri i njen minaret dok traju borbe ekstremista i državnih trupa, koje napreduju.

IDIL je saopštio da je kompleks džamije uništio američki avion, što su Sjedinjene Države demantovale, prenio je BBC.

Džamija, koja je bila stara više od 800 godina, mjesto je na kojem je lider islamista Abu Bakr al Bagdadi proglasio "kalifat" 2014. godine.

Komandant američkih snaga u Iraku general-major Joseph Martin izjavio je da je uništeno jedno od "velikih blaga Mosula i Iraka".

"Ovo je zločin protiv naroda Mosula i Iraka i primjer je zašto ova brutalna organizacija mora biti uništena", rekao je Martin.

Irački komandant zadužen za ofanzivu u Mosulu rekao je da su se vojnici nalazili 50 metara od džamije u trenutku kada su militanti "počinili još jedan historijski zločin".

Hiljade pripadnika iračkih snaga sigurnosti, kurdskih pešmerga boraca, članova sunitskih arapskih plemena i pripadnika šiitske milicije, koji svi imaju podršku SAD-a, učestvuju u borbama za ponovno zauzimanje grada. Akcija je pokrenuta u oktobru prošle godine.

Istovremeno, Ujedinjene nacije su danas saopštile da su djeca na meti ekstremista Islamske države Iraka i Levanta u Mosulu koji pokušavaju spriječiti civile da pobjegnu iz grada.

U izvještaju UNICEF-a navodi se da je zabilježen veći broj slučajeva da su borci IDIL-a ubijali djecu kada su njihove porodice pokušavale pobjeći iz dijelova Mosula koji su pod kontrolom ekstremista.

UNICEF je saopštio da je 1.075 djece ubijeno, a 1.130 ranjeno od kada je IDIL 2014. godine zauzeo gotovo trećinu Iraka, uključujući Mosul.

XS
SM
MD
LG