Dostupni linkovi

Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije položili zakletvu


Ana Brnabić izabrana je za novu predsjednicu Vlade Srbije.

To je potvrdila Skupština Srbije, nakon što je završeno glasanje o njenom izboru.

Od 212 prisutnih poslanika, 157 glasalo je za kabinet Ane Brnabić.

Oko 20 sati premijerka i ministri su položili zakletvu čime počinje da teče mandat vlade.

Mandatarka Ana Brnabić uoči izbora je rekla da će njena Vlada zadržati kontinuitet s prethodnom Vladom čiji je član bila, i istakla da će nastaviti da gradi na temeljima koje je ta vlada postavila.

"Očekujem odlične rezultate i prosperitet", kazala je Brnabić.

Ona se izvinila poslanicima kojima nije uspjela da odgovori na pitanja i rekla da će ubuduće dolaziti da odgovara na njihova pitanja, ali napomenula i da su tokom rasprave izrečene i optužbe koje nemaju nikakve veze sa realnošću.

Sjednica je počela u srijedu kada je mandatarka Brnabić izložila program i ciljeve Vlade.

Kao prioritete je istakla digitalizaciju, obrazovanje, pospješivanje preduzetništva i nastavak ekonomskih reformi i kursa prethodne Vlade koju je predvodio Aleksandar Vučić.

Podršku Vladi i programu najavili su poslanici vladajuće većine, osim Jedinstve Srbije (JS) koja je negodovala zbog seksualne orijentacije Ane Brnabić.

Protiv mandatarke ranije se izjasnio i lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić koji je podržavao Vladu Aleksandra Vučića.

Zukorlić nije učestvovao u raspravi u parlamentu.

Opozicija je tokom rasprave kritikovala ekspoze mandatarke navodeći da predstavlja spisak lijepih želja i izvještaj o radu prethodne vlade, ocjenjujući da će nova vlada biti vlada kontinuiteta i loše politike Aleksandra Vučića.

Vlada Ane Brnabić trebalo bi da traje naredne tri godine, a ne četiri, s obzirom da je prethodnih godinu dana premijer bio Aleksandar Vučić.

On je podnio ostavku na premijersku funkciju pošto je izabran za predsjednika Srbije, a potom mandat za sastav Vlade povjerio Ani Brnabić, koja je u njegovoj vladi bila ministrica za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

XS
SM
MD
LG