Dostupni linkovi

Makron: Snažna privrženost Pariskom sporazumu o klimi


Evropski zvaničnici pozvani da učestvuju iduće sedmice na samitu G20, potvrdili su u Berlinu svoju 'snažnu' privrženost Pariskom sporazumu o klimi, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron, prenosi Beta.

Tokom pripremnog sastanka za samit G20, evropski učesnici su danas u glavnom gradu Njemačke rekli da su spremni da na samitu iduće sedmice ponove svoje snažno angažovanje u prilog Pariskog sporazuma o klimi i želju da se u tome napreduje, uprkos odluci predsjednika SAD Donalda Trampa da svoju zemlju povuče iz sporazuma, rekao je Makron novinarima poslije radnog sastanka u Berlinu.

On je izrazio nadu da će i jedni i drugi da se urazume i da će moći 'da nas prate' u aluziji na američkog predsjednika i njegovu administraciju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel okupila je u Berlinu vođe evropskih zemalja koji će učestvovati na samitu G20 u Hamburgu 7. i 8. jula.

Pored Francuske, Velike Britanije i Italije, koje su dio G20, Merkel je danas pozvala i predstavnike nekoliko zemalja zvanica za forum u Hamburgu, kao što su: Španija, Holandija i Norveška i predstavnike institucija Evropske unije.

Britanska premijerka Tereza Mej pridružila se demonstraciji evropskog jedinstvenog stava o klimi.

Ona je u saopštenju navela da je ponovila angažovanje britanske vlade prema Pariskom sporazumu i potrebi da se što snažnije suoči sa klimatskim promjenama.

Prethodno je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da po pitanju klime postoje razlike koje se ne mogu sakriti.

Ona je izjavila da želi da radi na tome da se na samitu G20 usvoji zajednička deklaracija, ali da ne može da garantuje da će u tome uspjeti.

Francuski šef države se založio da se uprkos razlikama uspostavi izbalansiran stav sa SAD.

"Odnosi sa SAD su dugoročni odnosi, duboki, u kojima se danas po nekim pitanjima pokazuju neslaganja", kao što su pitanje klime ili trgovine, rekao je on.

Dodao je da se Tramp vrlo jasno izjasnio o klimi i da Evropljani ne dijele njegovu viziju, ali izrazio nadu da će SAD prihvatiti u završnoj deklaraciji G20 da budu uključeni bar u srednjoročnoj perspektivi.

Makron je, istovremeno, dodao da je beskorisno izolovati neku državu.

XS
SM
MD
LG