Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Makedoniji od septembra povećanje minimalne plate


Sjednica Vlade Makedonije

Minimalna plata u Makedoniji će od jeseni biti povećana sa 10.000 na 12.000 denara (200 eura), najavio je danas makedonski ministar finansija Dragan Tevdovski.

Na konferenciji za novinare on je rekao da je rebalansom budžeta obezbijeđeno šest miliona evra u budžetu za podršku kompanijama da ne bi imale štetu i otpuštale, i za isplatu uvećanih zarada do kraja ove godine.

"U Makedoniji apsolutno ima prostora za podizanje minimalne plate, ako se gleda struktura BDP, učešće plata i profita, ali da bi smanjili pritisak na kompanije i da budemo sigurni kao država da neće biti otpuštanja, napravili smo mere za podršku poslodavcima", rekao je Tevdovski.

Prema njegovim riječima, isplata uvećanih plata će početi od septembra, uz podršku države kompanijama od 1,5 miliona eura mjesečno u peridu od pola godine.

Do kraja godine za podršku kompanijama da isplaćuju uvećanu minimalnu zaradu država će iz budžeta potrošiti šest miliona eura, naveo je makedonski ministar finansija.

Tevdovski je rekao da se o prijedlogu za povećanje minimalne zarade razgovara i sa poslodavcima i sa sindikatima, a prema prijedlogu Vlade od marta 2018. budžetska podrška bi se prepolovila i iznosila 750.000 eura mjesečno.

U Makedoniji oko 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih prima platu manju od 12.000 denara.

XS
SM
MD
LG