Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bivši francuski premijer napušta Socijalističku partiju


Manuel Vals, naturalizovani Francuz rođen u Barseloni, postao je član partije sa 17 godina

Bivši francuski premijer Manuel Vals, koji je na predsedničkim izborima podržao centrističkog kandidata Emanuela Makrona a ne partijskog kolegu Benoa Amona, izjavio je danas da napušta Socijalističku partiju.

"Jedan deo mog političkog života se završava. Napuštam Socijalističku partiju ili mene napušta Socijalistička partija", rekao je Vals u izjavi za radio RTL, prenosi Beta.

Vals (54), naturalizovani Francuz rođen u Barseloni, postao je član partije sa 17 godina.

Socijalistička partija, koja je nekada bila jedna od glavnih političkih sila u Francuskoj i do skora na vlasti, doživela je dva istorijska poraza, na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Socijalistički kandidat na predsedničkim izborima Benoa Amon osvojio je samo 6,36 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, dok je partija na parlamentarnim izborima dobila 5,68 odsto glasova i imaće svega 31 poslanika dok ih je na vlasti imala 258.

Lider Socijalističke partije Žan-Kristof Kanbadelis podneo je ostavku odmah posle objavljivanja prvih rezultata drugog kruga parlamentarnih izbora na kojima je ubedljivo pobedila nova stranka novog centrističkog predsednika Emanuela Makrona, Republika u pokretu.

XS
SM
MD
LG