Dostupni linkovi

Premijeri Višegradske grupe poručili Makronu da bira reči


Emanuel Makron na sastanku sa liderima Višehradske grupe
Emanuel Makron na sastanku sa liderima Višehradske grupe

Članice Višehradske grupe (Mađarska, Poljska, Češka republika i Slovačka) su kritikovali francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog izjave da EU nije “supermarket” u kome države sa istoka starog kontinenta mogu da odaberu samo one delove članstva koji im se sviđaju ne obazirući se na vrednosti Unije.

"Kada slušam danas neke od političkih lidera iz Istočne Evrope vidim da oni izdaju Evropu. Odustaju od principa i okreću ledja Evropi. To je cinični pristup EU - ona im služi da podeli novac bez poštovanja njenih vrednosti", rekao je Makron u intervjuu za osam vodećih evropskih dnevnih listova.

Lider Višehradske grupe su mu preneli zamerke tokom sastanka na marginama samita Evropske unije u Briselu.

“Francuski predsednik je veoma mlad. Ovde dolazi po prvi put”, kazao je mađarski premijer Viktor Orban na početku samita EU, prenosi Rojters.

“Njegov početak nije previše obećavajući. On je juče pomislio da može da izbazi centralnoevropske zemlje (iz EU). Ovde stvari tako ne funkcionišu”, dodao je mađarski premijer.

Poljska premijerka Beata Šidlo je optužila Makrona zbog iskazivanje antipatije prema centralnoevropskim državama u medijima. “Dobro je da se razgovara na osnovu činjenica, a ne koristiti stereotype”.

Francuski predsednik je kazao da zemlje koje ne poštuju pravila evropskog bloka treba da snose posledice.

Njegov komentar je došao u trenutku rastućih tenzija u odnosima Evropske komisije i desničarskih vlada u Varšavi i Budimpešti, koje vrše pritiska na pravosuđe i medije čime se, po oceni zvaničnika u Briselu, podriva vladavina prava i demokratske norme.

Međutim, Makron koji treba u petak da se sastane sa liderima Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke republike, dobio je podršku od nemačke kancelarke Angele Merkel koja se uglavnom uzdržava od otvorene kritike centralnoevropskih zemalja.

“Smatram da je važno to što je ponovo kazao Emanuel Makron. Nemačka i Francuska su potpuno saglasni o ovom pitanju”, istakla je Merkelova.

Evropska komisija je pokrenula nekoliko pravnih postupaka protiv Varšave i Budimpešte. Pojedine članice EU žele da se smanje fondovi za centralnoevropske zemlje kako bi se kaznile njihove vlade zbog politike koju vode.

Makron i lideri ovih zemalja imaju različit stav o ključnim pitanjima o kojima se sada raspravlja u EU.

Francuski predsednik ih je kritikovao zbog odbijanja da prihvate izbeglice a protivi se i takozvanom “socijalnom damping”, u kome kompanije zapošjavaju jeftiniju radnu snagu, često iz centralnoevropskih zemalja, ili premeštaju poslovanje u države sa nižim nadnicama.

Češki premijer Bohuslav Sobotka zatražio je od francuskog predsednika da kada kritikuje "socijalni damping" bolje pokuša da nagovori francuska preduzeća u "novoj Evropi" da brže povećavaju plate.

"Raspravljali smo o velikim razlikama u zaradama. Cilj evropske politike bi trebalo da bude da iskoristimo sve mogućnosti koje nam daje evropsko tržište za konvergenciju. Nije moguće dopustiti barijere na unutrašnjem jedinstvenom tržištu", rekao je nakon sastanka Sobotka češkim novinarima u Briselu.

Predstavnici Višehradske grupe su istakli da na prvom sastanku sa Makronom nije ni moglo da se očekuje približavanje stavova, ali da je uspeh što nije bilo tabu tema.

Za konkretne pojedine probleme, kao što je evropska smernica o slanju radnika, gde Francuska optužuje Višegradsku grupu za "socijalni damping" i slanje jeftine radne snage sa Istoka, dogovoreno je da zasednu ekspertske grupe.

"To je bila jako dobra inicijativa da francuskom predsedniku već pri prvom susretu predstavimo jasno sa dobrim argumentima interese Srednje Evrope. Medju učesnicima sastanka nije bilo sukoba vrednosti. Sve evropske vrednosti su i naše vrednosti. Izgleda jedino da ih tumačimo na različiti način. Nismo spremni da prihvatamo nečije jednostrane predloge interpretacije tih vrednosti", rekao je zamenik šefa poljske diplomatije Konrad Šimanjski.

XS
SM
MD
LG