Dostupni linkovi

Plenković: Neistinite informacije o tabli u Jasenovcu


Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković ocenio je neistinitim pisanje pojedinih hrvatskih medija da je Ministarstvo uprave pripremilo odgovor Vlade u kome se navodi da nema zakonskog uporišta za uklanjanje sporne table Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) u Jasenovcu sa natpisom "Za dom spremni".

Zagrebački "Večernji list", je pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da je Ministarstvo uprave Hrvatske pripremilo za Vladu predlog odgovora na interpelaciju SDP-a zbog table HOS-a u Jasenovcu, prema kojem će ta institucija predložiti da nema zakonskog uporišta za njeno uklanjanje.

Na pitanje da li je po njegovom mišljenju tabla, koja veliča ustaštvo, sporna, Plenković je u Briselu naveo da je sve o tome rekao u jednoj od ranijih izjava.

"To je tema o kojoj moramo detaljno razgovarati sa svim partnerima u Vladi", rekao je Plenković, prenose hrvatski mediji.

Veterani HOS-a su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, krajem prošle godine otkrili spomen-obeležje na kojem je uklesana ustaška krilatica "Za dom spremni".

XS
SM
MD
LG