Dostupni linkovi

Pjongjang negira da je Oto Varmbir bio mučen


Oto Varmbir, Severna Koreja
Oto Varmbir, Severna Koreja

Severna Koreja negirala je da je okrutno postupala ili mučila američkog studenta Otoa Varmbira, osuđenog u toj zemlji zbog delovanja protiv države, koji je umro pošto je vraćen u SAD u komi.

Državna novinska agencija KCNA je u današnjem izveštaju, koji je i prva reakcija Pjongjanga na Varmbirovu smrt, napisala da se prema njemu postupalo u skladu s domaćim zakonima i međunarodnim stanardima.

"Naše institucije postupaju prema kriminalcima koji su počinili zločine protiv (naše) republike strogo na osnovu domaćeg zakona i međunarodnih standarada i Varmbir nije bio drugačiji", navela je KCNA.

Varmbir je u martu prošle godine osuđen u Severnoj Koreji na 15 godina zatvora i prinudnog rada, jer je ukrao propagandni plakat.

Dan posle suđenja pao je u komu, a prošle sedmice je "iz humanitarnih razloga" poslat kući. Umro je u ponedeljak u bolnici u Sinsinatiju.

Njegovi doktori su rekli da je imao veliko oštećenje mozga, ali da nisu našli dokaze tvrdnji Pjongjanga da je dobio botulizam i da je pao u komu pošto je popio tabletu za spavanje. Varmbirova porodica je odbila da se uradi obdukcija.

U izveštaju agencije takođe se optužuje Južna Koreja da koristi slučaj Varmbira za oslobođenje drugih zatvorenika, uključujući šest Južnokorejaca. Još tri Amerikanca služe kaznu u Severnoj Koreji.

Seul, navodi KCNA, ugrožava sliku Pjongjanga svojim "klevetničkim govorom o okrutnom tretmanu i mučenju" dok nema nikakva znanja o "humanitarnom" tretmanu koje je Varmbir dobio u Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG