Dostupni linkovi

Pjongjang negira da je Oto Varmbir bio mučen


Oto Varmbir, Severna Koreja

Severna Koreja negirala je da je okrutno postupala ili mučila američkog studenta Otoa Varmbira, osuđenog u toj zemlji zbog delovanja protiv države, koji je umro pošto je vraćen u SAD u komi.

Državna novinska agencija KCNA je u današnjem izveštaju, koji je i prva reakcija Pjongjanga na Varmbirovu smrt, napisala da se prema njemu postupalo u skladu s domaćim zakonima i međunarodnim stanardima.

"Naše institucije postupaju prema kriminalcima koji su počinili zločine protiv (naše) republike strogo na osnovu domaćeg zakona i međunarodnih standarada i Varmbir nije bio drugačiji", navela je KCNA.

Varmbir je u martu prošle godine osuđen u Severnoj Koreji na 15 godina zatvora i prinudnog rada, jer je ukrao propagandni plakat.

Dan posle suđenja pao je u komu, a prošle sedmice je "iz humanitarnih razloga" poslat kući. Umro je u ponedeljak u bolnici u Sinsinatiju.

Njegovi doktori su rekli da je imao veliko oštećenje mozga, ali da nisu našli dokaze tvrdnji Pjongjanga da je dobio botulizam i da je pao u komu pošto je popio tabletu za spavanje. Varmbirova porodica je odbila da se uradi obdukcija.

U izveštaju agencije takođe se optužuje Južna Koreja da koristi slučaj Varmbira za oslobođenje drugih zatvorenika, uključujući šest Južnokorejaca. Još tri Amerikanca služe kaznu u Severnoj Koreji.

Seul, navodi KCNA, ugrožava sliku Pjongjanga svojim "klevetničkim govorom o okrutnom tretmanu i mučenju" dok nema nikakva znanja o "humanitarnom" tretmanu koje je Varmbir dobio u Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG