Dostupni linkovi

Zaharova: Apsurdne tvrdnje SAD o centru u Nišu


Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, kritikovala izjave američkih diplomata o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, koji su sugerisali da taj objekat služi kao ruski špijunski centar.

Zaharova je rekla da su te optužbe apsurdne, prenosi TASS.

"Postoje neke apsolutno nevjerovatne, apsurdne nategnute optužbe u najgoroj hladnoratovskoj tradiciji. One govore o navodnom ruskom špijunskom gnijezdu na Balkanu, koji navodno može ugroziti američki kontingent na Kosovu" rekla je Zaharova u čevrtak.

Kako je rekla, centar u Nišu je od samog početka uspostavljen kao zajednička humanitarna misija sa Srbijom, čiji je cilj da radi na Balkanu i sarađuje sa svim zainteresovanim stranama.

"Centar je registrovan kao međunarodna organizacija. Učestvovao je u pomoći kod vanrednih situacija u Srbiji, Grčkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini" navela je Zaharova dodajući da su centar posjetili predstavnici međunarodnih oganizacija, uključujući Ujedinjene nacije (UN) i Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

"Američkom ambasadoru u Beogradu su više puta slani pozivi da posjeti centar u Nišu. Ipak niko iz američke ambasade nikada nije iskazao želju da prihvati taj poziv. To je "fina" taktika korištena na mnogim mjestima, da radije ne pogledaju nešto svojim sopstvenim očima, jer ako to vide svojim očima biće nemoguće za njih da izađu sa nekim lažnim pričama" ustvrdila je Zaharova prenosi TASS.

Ruska agencija takođe navodi da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, 15. juna u televizijskom obraćanju naciji naveo da će odluku o ruskom humanitarnom centru donijeti on lično, i da nije zainteresovan za mišljenje SAD o njemu. Navodi se i da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rekao da su zapadne države kritikovale Beograd zbog rusko-sprskog humanitarnog centra na njihovoj teritoriji.

TASS podsjeća i da je Rusko-srpski humanitarni centar uspostvljen sporazumom između vlada Rusije i Srbije, 25. aprila 2012., koji su u Nišu potpisali tadašnji ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov i Ivica Dačić, tada ministar unutrašnjih poslova Srbije. Zakonska baza za uspostavljanje centra je humanitarani sporazum dviije vlade o saradnji u odgovoru na vanredne situacije i humanitarne krize, te prevenciji pridrodnih katastrafa. Taj sporazum je, navodi TASS, potpisan 20. oktobra 2009.

XS
SM
MD
LG