Dostupni linkovi

Skat: Razlozi za zabrinutost zbog ruskog humanitarnog centra u Nišu


Kajl Skat
Kajl Skat

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat rekao je danas u Nišu da "ima dobrih razloga za zabrinutost" zbog postojanja Rusko-srpsko humanitarnog centra u Nišu.

"Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost", rekao je Skat kao odgovor na pitanje novinara da li smatra da je Rusko-srpski humanitarni centar zapravo špijunski centar.

Skat je rekao da je to to pitanje više za Srbiju, za ljude koji tu žive i za Vladu Srbije.

"To je pitanje za njih, šta misle da oni (Rusi) zapravo rade u tom centru", naglasio je američki ambasador.

Skat je u Nišu otvorio simpozijum "Uloga NATO u jugoistočnoj Evropi" i pri tom istakao da je saradnja sa tom vojnom alijansom pre svega u interesu Srbije.

"Članstvo u NATO, kao i svim drugim zemljama, Srbiji bi donelo zaštitu. To je takođe i sistem vrednosti. Sve zemlje članice sarađuju ne samo na vojnoj osnovi već i na političkoj, na polju borbe protiv terorizma i reagovanja u vanrednim situacijama", naglasio je Skat.

On je podsetio da Srbija i NATO sarađuju već deset godina i sada postoji skoro 100 zajedničkih aktivnosti Srbije i članica NATO-a.

"Odluka je na Srbiji da li će ostati neutralna ili će ući u NATO. Mislim da može ostati neutralna, a ući u Evropsku uniju. Ima članica EU koje su neutralne", rekao je Skat.

Istina je, kazao je Skat, da je 1999. godine bilo civilnih žrtava i SAD žali za svakom civilnom žrtvom, ali i SAD i Srbija moraju ići dalje.

XS
SM
MD
LG