Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kraljica Elizabeta predstavila zakonodavni program nove vlade 


Kraljica Elizabeta Druga u parlamentu sa sinom, princom Čarslom, 21. juni 2017.

Britanska kraljica Elizabeta Druga predstavila je danas novom sazivu parlamenta zakonodavni program Vlade u kojem dominiraju zakoni koji će pripremiti Veliku Britaniju za izlazak iz Evropske unije (EU).

Elizabeta Druga je u kratkom govoru kojim se tradicionalno otvara britanski parlament i izlaže zakonodavni program rekla da će vlada premijerke Tereze Mej raditi na ostvarivanju najpovoljnijeg dogovora o izlasku iz EU.

Ona je najavila formiranje nove komisije za borbu protiv terorizma i donošenje strategije za borbu protiv terorizma koja će se odnositi na kazne za teroristička djela i suzbijanje ekstremizma na internetu.

Elizabeta Druga je najavila i donošenje zakona o oružanim snagama, dodajući da će britanske vlasti nastaviti da odvajaju dva posto bruto društvenog proizvoda (BDP) za odbranu.

Elizabeta Druga tradicionalno je govorila o predstojećim posjetama stranih zvaničnika Velikoj Britaniji. Ona je kazala da će u julu ugostiti kralja i kraljicu Švedske, ali nije pomenula posjetu američkog predsednika Donalda Trampa.

Britanska premijerka Tereza Mej ponovila je uoči kraljičinog govora u parlamentu nezadovoljstvo izbornim rezultatima.

"Izborni rezultati nisu onakvi kakvim sam se nadala, ali ova vlada će odgovoriti skromnošću i shvatiti poruku koju je poslalo biračko tijelo", navodi se u saopštenju Tereze Mej.

Britanska kraljica nastavila je svoje državne obaveze, iako je njen 96-godišnji suprug, princ Filip ranije danas primljen u bolnicu zbog infekcije, saopštila je Bakingemska palata.

XS
SM
MD
LG