Dostupni linkovi

Hrvatska: U požarima opustošeno oko 450 hektara površine


Ilustrativna fotografija

Dva odvojena požara gašena su tri dana i dvije noći, opustošili su 450 hektara površine, uključujući i poljoprivredna zemljišta. Šteta se tek treba procijeniti, a uzroke požara će istražiti policija.

"Ovo su dva najveća požara ove sezone, mi ih zovemo burni požari, brzo se šire, gorenje je veliko, brzo prebaciva do mora zbog bure koja je jedan od naših najtežih vjetrova jer vatru prenose brzo. Prognoze se i dalje prate, a jutros je i u Divuljama otvoreno uobičajeno, ljetno protupožarno zapovjedništvo jer požari u Hrvatskoj nisu rijetkost", rekao je Dražen Glavina, vatrogasni zapovjednik Splitsko dalmatinske županije.

U dva požara na Makarskoj rivijeri izgorjelo je ukupno 450 hektara površine, uključujući i poljoprivredna zemljišta.

Ukupnih službenih procjena štete još nema, tek će tijekom narednih dana biti popisana, a Županija će naposlijetku odlučiti jesu li razmjeri štete za proglašenje elementarne nepogode. No, oni koji su ostali, primjerice, bez maslina - jako dobro znaju kakvu im je štetu nanio požar.

Kada vatrogasci napuste područje s očevidom će započeti policija kako bi se utvrdili uzroci dva odvojena požara koji su buknuli dan za danom, oko dva sata ujutro na 5 kilometara zračne udaljenosti jedna od drugoga i koji su u mještane i turiste u neizvjesnosti držali tri dana i tri noći.

XS
SM
MD
LG