Dostupni linkovi

Veselji: Nema alternative, Haradinaj će biti premijer Kosova


Kadri Veseli
Kadri Veseli

Predsednik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, izjavio je za RSE da će Ramuš Haradinaj, čelnik Alijanse za budućnost Kosova, biti premijer Kosova “jer se radi o interpretaciji volje naroda”.

“Radi se i o poštovanju Ustava naše Republike. Znači, alternativa da Haradinaj ne bude premijer je takoreći nepostojeća”, dodao je on.

Haradinaj je inače kandidat za premijera predizborne koalicije Demokratske partije, Alijanse za budućnost i Inicijative, a koja je dobila najveći broj glasova na prevremenim parlamentarnim izborima 11. juna, ali nedovoljno da sama formira vladu. Čak ni 20 glasova manjinskih zajednica neće omogućiti izglasavanje vlade Kosova.

Pored te koalicije, Vladu želi da formira i Aljbin Kurti, kandidat drugorangiranog pokreta Samoopredeljenje, a u koaliciji sa nekom drugom političkom opcijom.

Veselji međutim navodi da zemlji ne trebaju nove blokade i da odmah nakon potvrđivanja izbornih rezultata, oko 25. juna, treba da se sprovede izborni rezultat.

Veselji dodaje da bi idealno bilo i da njegova koalicija ne zavisi od poslanika iz redova manjinskih zajednica, ali dodaje da će oni biti integralni deo ustavnog procesa uz poštovanje izbornog rezultata.

On je ipak skrenuo pažnju da je Beograd završio sa Kosovom.

“Nećemo podleći bilo čijim željama niti imponiranju koja dolaze iz Beograda. Srpska era na Kosovu je okončana”, dodao je Veselji, a na pitanje da li pristao na uslov da srpska zajednica dobije mesto predsednika Skupštine, kako je prethodno izjavio Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Veselji dodaje da su pred Kosovom obaveze kao što su poboljšanje životnog standarda, transformacija Bezbednosnih snaga u oružane, te otvaranje evropske perspektive Kosovu.

On je takođe naveo da poziv ove partije Demokratskom savezu Kosova, dosadašnjem koalicionom partneru, važi kao i uvek.

XS
SM
MD
LG