Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud UN-a preispitaće presudu za genocid ruandskom ministru


Ulaz u zgradu Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN prihvatilo je zahtjev za preispitivanje presude bivšem ministru za planiranje Ruande Augustinu Ngirabatvareu, kojom je osuđen na 30 godina zbog podsticanja na genocid, saopšteno je iz suda u Hagu.

Ovo je prvi put da je Mehanizam odobrio zahtjev za preispitivanje pravosnažne presude i odlučio da sprovede pretres u procesu preispitivanja, koje je jedan od ključnih rezidualnih funkcija koje izvršava Mehanizam, a koje su ranije izvršavali Međunarodni krivični sud za Ruandu i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Ngirabatvare je osuđen na 30 godina zatvora zbog toga što je počinio "direktno i javno podsticanje na vršenje genocida, kao i za podsticanje, te pomaganje i podržavanje genocida".

Osuđeni je 8. jula 2016. godine podnio zahtjev za preispitivanje osuđujućih presuda na osnovu novih činjenica za koje tvrdi da ga oslobađaju krivice.

Nalog, kojim je prihvaćen zahtjev za preispitivanje presude izdalo je vijeće čiji su članovi sudija Teodor Meron iz SAD, koji je predsjedavajući, zatim sudije Ajdin Sefa Akaj iz Turske, Aminata Engum iz Gambije i Gberdao Kam iz Tanzanije.

U saopštenju se navodi da donošenje ove odluke predstavlja nastavak sudskog postupka, nakon što je bio prekinut zbog hapšenja sudije Akaja u Turskoj.

Akaju je, zbog optužbi da je pripadnik terorističke organizacije, izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci, ali je privremeno pušten na slobodu do početka žalbenog postupka.

XS
SM
MD
LG