Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zvizdić u Briselu: Ambicija BiH ostaje status kandidata iduće godine


Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u Briselu je danas članovima Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove potvrdio da je Vijeće ministara u potpunosti posvećeno provođenju aktivnosti na putu ka EU.

On je, odgovarajući na pitanja članova ovog odbora rekao da je ambicija BiH ostala nepromijenjena i da je cilj BiH da do kraja prvog kvartala 2018. godine dobije status zemlje kandidata za ulazak u EU.

Zvizdić je istakao da je ovaj cilj dostižan, te je informisao poslanike sa procesom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Zvizdić je danas imao odvojene susrete sa poslanicima u Evropskom parlamentu - izvjestiocem za BiH Kristijanom Dan Predom, predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Toninom Piculom i jednim od inicijatora formiranja Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu Jozom Radošem, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Prethodno je Zvizdić u Briselu nakon razgovora sa evropskim komesarom za transport Violetom Bulc rekao da je BiH opredijeljena za mir i stabilnost u regionu i za uspostavljanje saradnje kroz povezivanje saobraćajnom mrežom cijelog Zapadnog Balkana.

Bulc je naglasila da saobraćaj predstavlja jednu od najvažnijih oblasti saradnje EU i zapadnog Balkana.

Prema njenim riječima, dogovorena agenda za povezivanje ima veliki značaj za podršku stabilnosti i napretku regiona, a postoje i druga finansijska sredstva, kojima će biti podržana izgradnja transportne infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG