Dostupni linkovi

Portugalija: 62 žrtve požara, proglašena trodnevna žalost


Portugal: Veliki šumski požar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Potugal: Veliki šumski požar

Najmanje 62 osobe su poginule su u šumskim požarima u centralnom delu Portugala, saopštili su zvaničnici, a preneli svetski mediji. Deo žrtava stradao je u automobilima koje je vatra zarobila na putu.

Portugalski premijer Antonio Kosta rekao je da se radi o najvećoj tragediji koja je tu zemlju zadesila u poslednjih nekoliko godina.

U Portugalu je proglašena trodnevna žalost.

Više desetina ljudi je povređeno, uključujući četiri vatrogasca i jednog maloletnika koji je zadobio teške povrede, rekao je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Žorž Gomes za televiziju RTP.

Veruje se da je požar u oblasti Pedrogao Grandi izazvao udar groma, pošto su istražitelji našli drvo koje je pogođeno u "grmljavini bez kiše", preneli su portugalski mediji, pozivajući se na policijske izvore.

Vlasti su prethodno navele da su temperatura koja je proteklih dana dostizala 40 stepeni doprinela požarima oko 150 kilometara severoistočno od Lisabona.

Evropska unija je aktivirala mehanizam civilne zaštite kako bi pomogla Portugalu, a toj zemlji je pomoć ponudila i Španija, javila je agencija AP.

XS
SM
MD
LG