Dostupni linkovi

Hrvatska izašla iz evropske procedure prekomjernog deficita


Ilustracija
Ilustracija

Hrvatska je u petak i službeno izašla iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka (EDP), potvrđeno je na sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) u Luxembourgu.

"Nakon što je 22. svibnja ove godine Europska komisija prilikom objave Proljetnog paketa Europskog semestra predložila izlazak Republike Hrvatske iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka na danas održanom sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) to je i potvrđeno. Navedeno znači da je Republika Hrvatska s današnjim danom i formalno izišla iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka", priopćeno je iz Ministarstva financija.

U prošloj godini je proračunski manjak iznosio 0,8 posto BDP-a, što je značajno bolje ostvarenje od preporuka Europske komisije, ističu iz resora financija.

Europska komisija predviđa kako će deficit opće države u 2017. biti na razini od 1,1 posto te na razini od 0,9 posto u 2018. godini.

Hrvatska je u proceduru prekomjernog proračunskog manjka ušla u siječnju 2014. godine, s obavezom da proračunski manjaksmanji na manje od 3 posto, i da zaustavi rast javnog duga. U 2014. godini proračunski deficit u Hrvatskoj iznosio je 5,7 posto BDP-a. To je mehanizam Europske unije kojim se želi poboljšati financijsku disciplinu država članica.

XS
SM
MD
LG