Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: 300 civila poginulo u vazdušnim napadima koalicije na Raku od marta


Raka uporište IDIL-a u Siriji pod jakim je udarima koalicionih snaga zbog čega strada veliki broj civila

U intenziviranim koalicionim vazdušnim napadima koje predvode SAD na Raku, uporište militantne "Islamske države" (IDIL) od marta je poginulo najmanje 300 civila, saopštili su istražitelji Ujedninjenih nacija za ratne zločine.

Sirijske demokratske snage (SDF), grupa sastavljena od kurdskih i arapskih milicija, podržana iz vazduha koalicijom koju predvode SAD, počela je intenzivne napade na Raku da bi izabacili IDIL iz tog sirijskog uporišta. SDF kontroliše sad već istočni, zapadni i sjeverni dio grada.

"Kolicioni napadi iz vazduha su intenzivirani oko grada" rekao je predsjednik komisije UN za istragu Paulo Pinhero.

Kako operacije napreduju veoma brzo, civili su uhvaćeni u gradu u još snažnijoj represiji IDIL-a, dok se iz vazduha suočavaju sa kolicionim udarima koji im ograničavaju kretanje.

Karen Abuzayd, američki komesar u ovoj nezavisnoj grupi je navela:

"Imamo dokumentovano smrt oko 300 osoba čija je smrt uzrokovana vazdušnim udarima, samo u jednom mjestu, u selu al-Mansura ubijeno je 200 ljudi" navela je ona.

Istražitelji UN nemaju pristup Siriji, njihovi podaci se temelje na razgovorima sa preživjelima i svjedocima u susjednim državama koji komuniciraju preko Skypa sa porodicama.

XS
SM
MD
LG