Dostupni linkovi

Emirati: Vazdušni embargo samo za kompanije iz Katara


Saudijska Arabija i Bahrein uveli su vazdušni embargo kada su 5. juna prekinuli diplomatske odnose sa Katarom
Saudijska Arabija i Bahrein uveli su vazdušni embargo kada su 5. juna prekinuli diplomatske odnose sa Katarom

Vazdušni embargo koji je od početka zalivske krize uveden Kataru, odnosi se samo na aviokompanije i avione iz Katara, saopštile su danas vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prenosi Beta.

Saudijska Arabija i Bahrein uveli su vazdušni embargo kada su 5. juna prekinuli diplomatske odnose sa Katarom kojeg optužuju da podržava terorizam.

"U skladu sa vazdušnim embargom, svim aviokompanijama i avionima registrovanim u Kataru zabranjeno je da sleću na naše aerodrome ili prelaze preko vazdušnog prostora" UAE, Saudijske Arabije i Bahreina, navele su te tri zemlje.

Izuzetak će biti privatni avioni iz Katara koji moraju 24 sata unapred da podnesu zahtev za prelazak preko vazdušnog prostora tri zemlje. U zahtevu treba da budu navedena imena putnika i članova posade, kao i podaci o robi ukoliko je u pitanju teretni avion.

Zabrana se ne odnosi na aviokompanije i avione koji nisu registrovani u Kataru.

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinule su veze s Katarom, optužujući ga da podržava terorizam i veze sa Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije.

Katarske vlasti su odbacile te optužbe.

XS
SM
MD
LG