Dostupni linkovi

Sešonsovo svedočenje u američkom Senatu biće otvoreno za javnost


Sešonsovo izjašnjavanje sledi posle svedočenja otpuštenog direktora FBI Džejmsa Komija pred panelom Senata prošle nedelje
Sešonsovo izjašnjavanje sledi posle svedočenja otpuštenog direktora FBI Džejmsa Komija pred panelom Senata prošle nedelje

Američki ministar pravde (državni tužilac) Džef Sešons rekao je da će njegovo svedočenje pred Odborom za obaveštajne poslove američkog Senata biti otvoreno za javnost.

Ministarstvo pravde saopštilo je u ponedeljak da je Sešons tražio da saslušanje planirano za danas bude otvoreno za javnost jer veruje da je "važno za američki narod da čuje istinu direktno od njega", prenosi Beta.

Očekuje se da će bivše Sešonsove kolege u Senatu oštro da ga ispituju o njegovoj ulozi u istrazi oko navodnih kontakata između članova izbornog štaba Donalda Trampa i Rusije tokom predizborne kampanje 2016. i posle izbora.

Njegovo izjašnjavanje sledi posle svedočenja otpuštenog direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija pred panelom Senata prošle nedelje. Komi je govorio o tome da je predsednik Donald Tramp na njega vršio pritiske da odustane od istrage o kontaktima bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina sa Rusijom.

Komijeve izjave su izazvale oštar odgovor američkog predsednika u petak, koji je optužio Komija da laže.

Trampovi pomoćnici, kao i sam predsednik SAD, izbegavali su pitanja o tome da li su razgovori koji se odnose na istragu o uticaju Rusije tokom američkih izbora, bili snimljeni. Sami republikanski poslanici tražili su od Trampa da kaže da li ima snimke privatnih razgovora s Komijem i da ih da Kongresu ako ih ima. Po mišljenu republikanskih senatora, Sešonsove izjave će pomoći da se sazna istina o Komijevim navodima, uključujući i njegovu izjavu da je Sešons bio u Beloj kući u februaru kada je Tramp zatražio da nasamo razgovara sa Komijem. Komi je rekao da je Tramp od njega u razgovoru kad su bili nasamo zatražio da odustane od istrage o kontaktima bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina sa Rusijom.

Sešons se u martu izuzeo iz savezne istrage o kontaktima između Rrusije i Trampovog izbornog štaba, kada je rekao da se prošle godine dva puta sreo s ruskim ambasadorom pri SAD Sergejom Kisljakom. Njega su više puta pitali da li je bilo dodatnih susreta s ruskim ambasadorom

XS
SM
MD
LG