Dostupni linkovi

SAD: Sešons pristao da svedoči pred Senatom


Def Sešns (Jeff Sessions)

Američki ministar pravde Džef Sešons pojaviće se u utorak pred Odborom za obaveštajne poslove američkog Senata u okviru istrage o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD. Sešons je u pismu senatoru Ričardu Šelbiju naveo da će svedočiti o temama koje je pokrenuo bivši šef Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi.

"Važno je da imam priliku da odgovaram na ova pitanja u odgovarajućem forumu", rekao je on.

Američki zvaničnik sastao se dva puta s ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom tokom predsedničke kampanje Donalda Trampa.

On se u martu izuzeo iz istrage o navodnom ruskom uticaju u američke predsedničke izbore.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je "100 posto" spreman da svedoči pod zakletvom o razgovorima s bivšim direktorom FBI Džejmsom Komijem, optuživši ga da je lagao govoreći u Senatu.

Komi je rekao u četvrtak u američkom Senatu da ga je Tramp smenio kako bi uticao na istragu mešanja Rusije u predsedničke izbore u SAD i povezanosti Trampovog izbornog štaba s ruskim vlastima. On je izjavio da je Trampova administracija "naprosto" širila "laži" i "oklevetala" njega i FBI-aj.

Tramp je kazao da ništa u Komijevom svedočenju nije ukazalo na dogovor sa Rusijom ili, kako je naveo, ometanje pravde.

Američki predsednik je negirao da je bilo kada zatražio "lojalnost" od Komija, što je u suprotnosti s tvrdnjama Komija pod zakletvom o detaljima privatne večere koju su imali u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG