Dostupni linkovi

Ministar pravde SAD se sumnjiči da je imao kontakte sa Rusijom


Jeff Sessions

Američki ministar pravde Jeff Sessions na meti je kritika danas, nakon otkrića Washington posta da se prošle godine tokom izborne kampanje dva puta sastao sa ruskim ambasadorom u SAD.

Ta otkrića bacaju novu sjenku na administraciju Donalda Trumpa koji je više puta demantovao da je imao kontakte sa Rusijom. Rusiju je prethodna administracija optužila za miješanje u izbornoj kampanji 2016. godine.

Washington post je kasno sinoć objavio da se Sessions, bivši senator koji je bio savjetnik za vanjsku politiku i druga pitanja u Trumpovoj izbornoj kampanji, sastao sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom u julu i u septembru 2016. godine godine, što nije prijavio prilikom potvrđivanja imenovanja za ministra pravde u Senatu.

U saopštenju objavljenom sinoć Sessions je napisao: "Nikad se nisam sastao ni sa kakvim ruskim zvaničnicima da razgovaram o pitanjima kampanje. Nemam pojma na šta se odnosi ova optužba, ona je lažna".

Bijela kuća je potvrdila da je Sessions imao sastanke, ali je navela da nije ništa loše uradio ocijenivši da su otkrića Washington posta novi "napad" demokrata na Trumpovu administraciju.

"Sessions se sastao sa ambasadorom u svom zvaničnom svojstvu" senatora, rekao je jedan zvaničnik Bijele kuće.

Tokom potvrđivanja svog imenovanja u januaru Sessions je pod zakletvom pred Senatom rekao da nije imao kontakte sa Rusima.

Članovi Kongresa iz redova demokrata su odmah juče zatražili da se on povuče iz istrage o mogućoj umiješanosti Rusije u izbornu kampanju 2016. godine, i da Kongres imenuje nezavisnog specijalnog isražitelja.

"S obzirom na lažne izjave Sessions o kontaktima sa ruskim zvaničnicima potrebno nam je specijalno tijelo da istraži moguće veze između Rusije" i članova Trumpovog tima, rekao je demokratski senator Ron Wyden, član Odbora o obavještajnim pitanjima u Predstavničkom domu.

Američki mediji među kojima i New York Times su pisali, bez davanja dokaza, da su zvaničnici iz Trumpove izborne kampanje imali kontakte sa zvaničnicima ruske obavještajne službe prije izbora 8. novembra prošle godine.

Trumpova administracija odbacuje navode o miješanju Rusije, što je takođe demantovala i Moskva.

Izvještaji: Beta, AFP i Washington post
XS
SM
MD
LG