Dostupni linkovi

Vanredna vijest

OLAF optužio grčki Aktor zbog pranja novca u Makedoniji


Evropska agencija za suzbijanje prevara (OLAF) optužila je grčku kompaniju Aktor za prevaru i pranje novca u iznosu od 50 miliona evra pri izgradnji autoputa Demir Kapija – Smokvica u Makedoniji, preneli su grčki dnevnici Prototema i Katimerini.

Podseća se da je grčka gradjevinska firma 2012. dobila tender za izgradnju te deonice autoputa na Korodoru 10 dužine 28 kilometara, a da je afera u Makedoniji počela 2014. kada je tada opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) tvrdio da je sa makedonskih bankarskih računa nezakonito izvučeno 3,5 miliona evra.

Stranka Zoran Zaeva je tada objavila dokumente koji, kako je tvrdila, dokazuju da je grčka firma Aktor u Makedoniji organizovano dovodeći ljude podigla milione evra u filijali Privredne banke Skoplje u mestu Negotino u centralnom delu zemlje.

Prema SDSM, u 2013. i 2014. čak 95 osoba, najvećim delom grčkih državljana, sa računa Aktora je u roku od 10 meseci izvuklo 3,5 miliona evra u više od 278 transakcija.

Ti ljudi su, tvrdi se, organizovano dolazili u Negotino autobusima i u prisustvu direktorke u Aktoru Atine Zigoe, podizali keš, koji su posle ostavljali u Makedoniji.

Grčki list Prototema piše da su neki od zaposlenih u Aktoru podizali mesečnu platu od 110.000 evra.

Ukupna investicija u izgradnju deonice autoputa Demir Kapija – Smokvica je 257 miliona evra, od kojih je 130 miliona odobrila Evropska investiciona banka, oko 70 miliona je zajam Evropsle banke za obnovu i razvoj, a 44 miliona evra je grant iz IPA fondova EU. Iz makedonskog budžeta je izdvojeno skoro šest miliona evra.

Makedonski mediji podsećaju da na slučaju Aktor državno tužilaštvo do sada ništa nije uradilo.

Makedonska agencija Meta navodi da je pre dve godine iz tog tužilaštva saopšteno da se prikupljaju dokazi koji su neophodni za rasvetljavanje slučaja Aktor.

Pre dve godine je, po nalogu grčkog državnog tužilaštva, finansijska policija u toj zemlji uhapsila vlasnika Aktora Leonidasa Babolasa za utaju poreza i dug državi, podseća Meta.

XS
SM
MD
LG