Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NATO za RSE: Nemamo ulogu u određivanju granice Kosova i Crne Gore


Sporna granica Kosova i Crne Gore

NATO nema direktnu ulogu kada je u pitanju demarkacija granica - ni među svojim članicama, ni između drugih država; linija razgraničenja je bilateralno pitanje zainteresovanih strana, navodi se u odgovoru NATO upućenom Radiju Slobodna Evropa na pitanje da li je za taj Savez prihvatljivo da Crna Gora, sada njena članica, ponovo otvori pitanje demarkacije sa Kosovom.

"Očekujemo da sve zemlje takva pitanja reše na miran način i u skladu sa međunarodnim zakonom", dodaje se u odgovoru NATO-a.

Na Kosovu se protive sporazumu o demarkaciji kojeg je Crna Gora već ratifikovala. Kandidat za premijera predizborne koalicije Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, Ramuš Haradinaj, tokom tekuće predizborne kampanje najavio je da će po njegovom dolasku na vlast poništiti ovaj sporazum i pokrenuti nove razgovore sa Crnom Gorom. I kandidat pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavio je ponovno razmatranje sporazuma sa Crnom Gorom.

Kosovo i Crna Gora potpisale su Sporazum o državnoj granici u Beču 2015. godine. Crna Gora je isti taj sporazum ratifikovala u parlamentu, dok Kosovo nije imalo potrebnu dvotrećinsku većinu zbog ubeđenja pojedinih poslanika i iz opozicije i iz pozicije da je Kosovo tim sporazumom izgubilo deo teritorije.

XS
SM
MD
LG