Dostupni linkovi

Kosovo: Neizvesno usvajanje demarkacije granice sa Crnom Gorom


Premijer Isa Mustafa u Skupštini Kosova, ilustrativna fotografija
Premijer Isa Mustafa u Skupštini Kosova, ilustrativna fotografija

Sednica Vlade Kosova, sa koje je Skupštini trebao da se prosledi sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, odložena je za sredu. Ukoliko na vanrednoj sednici u sredu Skupština ne izglasa nepoverenje Vladi Kosova, premijer će uputiti Skupštini na glasanje sporazum o demarkaciji.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, ta odluka je doneta nakon konsultacija vladajućih partnera, Demokratske partije i Demokratskog saveza, a kojima su prisustvovali i predstavnici Sjedinjenih država.

"Vlada Republike Kosova izražava punu posvećenost, u saradnji sa međunarodnim strateškim partnerima, SAD-om i EU, da prioritetno reši pitanje ratifikacije državne granice sa Crnom Gorom, što je jedna od najvažnijih odluka za budućnost građana i države Kosova", navodi se u saopštenju.

Sednica je prvobitno bila zakazana za ponedeljak u 10 sati, ali se u sali nisu pojavili ministri Demokratske partije, kao ni premijer Isa Mustafa, čelnik Demokratskog saveza Kosova.

O demarkaciji ali i o odnosima unutar vladajuće koalicije bilo je reči na sastanku predsedništva Demokratskog saveza Kosova, na čijem je čelu premijer Mustafa.

"Verujemo da zahtev o razrešenju Vlade neće proći, i važno je da se nakon toga ratifikuje demarkacijia i da se postigne vizna liberalizacija kako bi građani za 90 dana mogli slobodno da se kreću", kazao je Arban Abraši, član predsedništva.

Za ratifikaciju sporazuma potrebno je 80 glasova poslanika. Ratifikacija je moguća ukoliko cela vladajuća koalicija, uključujući i manjinske zajednice, bude podržala demarkaciju.

Slavko Simić sa Srpske liste koja broji 10 poslanika, kazao je za Radio Slobodna Evropa da su srpski predstavnici do sada bili isključeni iz procesa demarkacije. Kako dodaje, ova lista će doneti odluku hladne glave, bez političkog kompromisa.

"Za sada je očigledno da ne postoji politički koncenzus kod albanskih političkih partija koje participiraju u Skupštini, za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji potrebno je 80 glasova, kosovska Skupština ima 100 poslanika koji predstavljaju albansku zajednicu, neka pronađu pragmatičan i politički koncenzus, ako smatraju da je ovo proces od vitalnog značaja za građane", kazao je on.

A opozicioni pokret Samoopredeljenje je saopštio da sve navodi na to da vladajuća koalicija nema dovoljan broj glasova.

"I sama Vlada zna da je ovaj sporazum jako štetan za Kosovo i zbog toga nema hrabrosti da poduzme korak napred po tom pitanju", kazao je Visar Imeri, predsednik pokreta na konferenciji za novinare.

Kako je dodao, između vladajućih partija u toku je borba koja dokazuje da lidere dveju partija interesuje samo stolica.

"Poduzimaju korake koji bi Mustafi osigurali da ostanu na poziciji premijera, ili da na tu poziciju dođe Kadri Veselji, lider Demokratske partije", dodao je on.

Iz ovog pokreta najavili su protest "u svim oblicima" ukoliko dođe do ratifikacije demarkacije.

Sporazumu o demarkaciji opozicija se već duži niz meseci protivi, a nisu sigurni ni glasovi vladajuće koalicije kao ni onih koji zastupaju manjinske zajednice.

Zbog nemogućnosti da Kosovo ratifikuje ovaj sporazum, vizni režim EU je i dalje na snazi.

Odluku da se demarkacija nađe pred Skupštinom doneo je sam premijer, nakon telefonskog razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Brajanom Hojt Jiom, u petak, nekoliko sati kasnije pošto je zakazana vanredna sednica o poverenju vladi.

Kosovari na granici: Ne mogu lenjirom povlačiti linije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

U zahtevu opozicije, kojeg su podržali i pojedini poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova, stoji da trenutna koalicija Demokratske partije i Demokratskog saveza, kao i pripadnika manjinskih zajednica, nije uspela da reši suštinske probleme sa kojima se suočava Kosovo, a kao posledica toga zemlja je više od godinu i po dana u političkoj krizi.

Mustafa, inače čelnik Demokratskog saveza, protivi se opciji da se njegov mandat za godinu dana skrati, te poručuje da ga ovakve peticije "ne plaše i ne brinu".

Demokratska partija, koja je u koaliciji sa Mustafom, još uvek nije donela odluku da li će glasati za okončanje rada Vlade. Kako su iz ove partije rekli, o konsultovaće se sa koalicioniom partnerom, a potom će o tome odlučiti partija. Ipak,priznali su da je u zemlji nezadovoljavajuća situacija.

Čelnik ove partije, istovremeno i predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji kazao je međutim u nedelju da je ova partija spremna da podrži demarkaciju u ponedeljak.

Kosovska opozicija tvrdi da je Kosovo sporazumom o demarkaciji izgubilo 8.000 hektara, i to je bio razlog zašto je opozicija u nekoliko navrata suzavcima pokušavala da spreči da ovo pitanje dođe pred Skupštinom.

Kosovski parlament u dimu suzavca, skoro redovna situacija u 2016. godini
Kosovski parlament u dimu suzavca, skoro redovna situacija u 2016. godini

Pokret Samoopredeljenje u nedelju je saopštio da se njihov stav po tom pitanju nije promenio i da će upravo to pitanje dovesti do pada Vlade. Nisu hteli da govore o tome kako će se usprotiviti ratifikaciji ovog sporazuma.

Iz Inicijative za Kosovo, partije koja je pokrenula peticiju za rušenje Vlade, rekli su da Mustafina inicijativa o razmatranju demarkacije predstavlja strah od okončanja njegovog mandata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG