Dostupni linkovi

Završene konsultacije o kandidatu za premijera Srbije


Sastanak sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ilustrativna fotografija
Sastanak sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ilustrativna fotografija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić završio je konsultacije sa predstavnicima izbornih lista o kandidatu za predsjednika Vlade Srbije.

Vučić je drugog dana konsultacija razgovarao sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, Bošnjačke demokratske zajednice, delegacijom Zelene stranke i Partije za demokratsko djelovanje. Pozivu se nije odazvala izborna lista Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je nakon konsultacija da mu se čini da Vučić trpi pritiske u vezi s tim ko će biti mandatar.

"Predsednik nije rekao ko će biti premijer, ali vidim da je zabrinut u vezi sa tim pitanjem", rekao je Pastor i dodao da za SVM pitanje premijera nije personalno, već pitanje nastavka politike stabilnosti.

On je dodao da su u SVM ubijeđeni da to pitanje može biti riješeno ako Srbija bude imala mandatara kojeg podržava Srpska napredna stranka (SNS) i objasnio da nije važno da li će to biti kandidat te partije ili vanstranačka ličnost.

Lider Bošnjačke demokratke zajednice Muamer Zukorlić izjavio je da očekuje da Vučić neće podleći pritiscima i da će za premijera odabrati najboljeg mogućeg među ponuđenim kandidatima.

Lider Partije za demokratsko djelovanje Riza Halimi rekao je da tokom konsultacija nije bilo riječi o imenu mandatara, ali da će Vučićev nasljednik u Vladi Srbije imati podršku poslanika te stranke.

Predsjednik Srbije je juče održao konsultacije sa predstavnicima izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", te predsjednicima Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem, Jedinstvene Srbije Draganom Markovićem, Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem i Liga socijaldemokrata Vojvodine(LSV) Nenadom Čankom, te sa predstavnicima Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS).

Vučić je juče izjavio da će nakon konsultacija ostaviti nekoliko dana da razmisli o svemu prije nego što saopšti ime novog premijera.

XS
SM
MD
LG