Dostupni linkovi

Flynn će odbiti sudski poziv i pozvati se na Peti amandman


Michael Flynn, bivši savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost
Michael Flynn, bivši savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Tumpa će odbiti sudski poziv koji mu je poslao senatski Komitet za obavještajne službe koji istražuje miješanje Rusije u predsjedničke izbore u 2016-toj, prenose mediji u SAD, javlja Reuters.

Flynn će se pozvati na Peti amandaman koji ga štiti od samouptuživanja, objavili su Associated Press, Wall Steet Journal i Fox News, citirajući izvore bliske Flynnu.

Penzionisani general pukovnik, ključni svjedok u ruskoj istazi, namjerava obavijesti senatski Komitet o svojoj odluci kasnije u ponedjeljak.

Komitet Senata SAD za obavještajne službe sprovodi jednu od glavnih istraga Kongresa o navodima o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore i o tome da li je bilo kontakata između izbornog štaba predsjednika SAD Donlada Trumpa sa Rusima.

Komitet je prvo od Flynna tražio dokumentaciju u jednom pismu koje datira na 28. april, ali je on odbio da sarađuje u vezi sa tim zahtjevom.

Američka objavještajna zajednica je zaključila u januaru da je Moskva pokušala da izvrši prevagu na novembarskom glasanju u korist Trumpa.

Rusija odbacuje optužbe i insistira da je Trump pobijedio pošteno.

Flynn je u februaru bio prisiljen da podnese ostavku, manje od mjesec dana od imenovanja na dužnost savjetnika sa nacionalnu sigurnost, jer nije otkrio sadržaj svojih razgovora sa ruskim ambasadorom u SAD, Sergejom Kislijakom, a potom je lagao potpredsjednika SAD Mike Penca, o sadržaju razgovora.

Reuters je u četvrtak izvijestio da su Flynn i drugi savjetnici u Trumpovoj kampanji bili u konatktu sa ruskim zvaničnicima i drugim osobama bliskim Kremlju, najmanje 18 puta, pozivima i emailovama tokom posljednjih sedam mjeseći izvorne kampanje u SAD.

Flynn je priznao da je bio i plaćani konsultant turske Vlade tokom izborne kampanje.

XS
SM
MD
LG