Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavljeno suđenje zbog paljenja ambasade SAD u Beogradu


Nasilni protesti ispred ambasade SAD u Beogradu, 21. februara 2008. godine

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno ponovljeno suđenje za paljenje zgrade ambasade Sjedinjenih Američkih Država 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija" sazvanog zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, a optuženi su se ponovo izjasnili da nisu krivi, prenosi Beta.

Optuženi su naveli i da ne razumeju optužnicu, da ne znaju zašto se terete, kao i da, zbog dužine trajanja procesa, smatraju da treba da budu oslobođeni.

Tužilaštvo je ostalo pri navodima optužnice, a sud je odlučio da glavni pretres bude nastavljen 21. jula.

Ovo je treći put da se zakazuje ponovljeno suđenje, pošto je njegov početak u februaru i maju ove godine odložen, prvo zbog sprečenosti advokata, a potom zbog bolesti dvojice optuženih.

I današnji glavni pretres počeo je bez dvojice optuženih, Dejana Vučkovića, koji zbog bolesti nije došao u sud, kao i Dragana Marinkova, koji je zbog neprikladne garderobe, po odluci sudske straže, ostao ispred zgrade suda.

Postupak protiv njih dvojice, po odluci sudskog veća, razdvojen je u odnosu na ostale optužene, tako da su odbranu izneli Đorđe Tomin, Milan Tomas, Nikola Kosanović, Marko Novitović i Filip Backović.

Do ponovljenog suđenja je došlo jer je Apelacioni sud u 2016. ukinuo prvostepenu presudu zbog, kako je objavljeno 16. decembra te godine, nerazumljivosti i protivurečnosti. Optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti.

Terete se da su ispred nekadašenje zgrade ambasade SAD prouzrokovali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su nakon mitinga "Kosovo je Srbija" ispred Skupštine Srbije organizovano došli u ulici Kneza Miloša gde se nalazila ambasada.

Tu su, kako je navedeno, gađali zgradu ambasade kamenicama, bakljama i drugim predmetima i izazvali požar u kojem je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku se i na ponovljenom preteresu pridružila krivičnom gonjenju, ali nije tražila odštetu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je pre tri godine pokrenulo predistražni postupak o tome ko je i kakve propuste u policiji napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga "Kosovo je Srbija".

XS
SM
MD
LG