Dostupni linkovi

Jildirim: Počeo napad na Raku


Turski premijer Binali Jildirim rekao je u nedelju da je bitka za osvajanje Rake, uporišta militanata takozvane “Islamske države”, počela pošto su SAD o tome obavestile Tursku.

"Operacija u Raki je dugo planirana i počela je 2. juna. SAD su Turskoj unapred dale sve neophodne informacije", rekao je Jildirim, a prenela agencija Anadolija.

Ta izjava Jildirima protivreči saopštenjima Sirijskih demokratskih snaga, arapsko-kurdskog saveza koji podržavaju SAD, koje su u usbotu navele da će napad početi "u narednim danima".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je SAD da Turska neće učestvovati u oslobadjanju Rake ako u operaciju budu uključeni Kurdi. SAD su počele da dostavljaju oružja sirijskim Kurdima, što je Turska osudila.

Vašington pruža podršku kurdskim paravojnim Jedinicama za zaštitu naroda koje čine najveći deo Sirijskih demokratskih snaga.

Turska smatra kurdske jedinice delom zabranjene Radničke partije Kurdistana, koju Ankara i Zapad označavaju kao terorističku a u nekoliko navrata su izvedeni vazdušni i artiljerijski udari po kurdskim položajima u Siriji.

Jildirim je rekao da Turska "neće oklevati da preduzme neophodne mere za zaštitu države i naroda".

XS
SM
MD
LG