Dostupni linkovi

Peterle: Predstojeći izbori prilika da se dokaže zrelost kosovskog društva


Šef posmatračke misije Evropske unije na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu Alojz Peterle izjavio je danas u Prištini da su predstojeći izbori izazov za sve političke partije, koalicije i incijative, ali i prilika da se dokaže demokratska zrelost kosovskog društva.

Na konferenciji za medije Peterle je potvrdio da će posmatračka misija EU nadlegdati i izbore na sjeveru Kosova i da će i za taj dio Kosova važiti ista metodologija koja se primjenjuje u ostatku zemlje.

Prema njegovim riječima, misija će posmatrati izborni proces sa 100 posmatrača i pokriće jednu četvrtinu glasačkih mjesta, što je, kako je dodao, dobar uzorak za izradu zaključaka.

Peterle je rekao da su nakon dolaska na Kosovo imali susrete sa CIK-om, Komisijom za žalbe pri CIK-u, predstavnicima medija, nevladinim organizacijama i posebno sa onima koje rade na posmatranju izbora.

"Naša misija je najveća grupa posmatrača koja je došla na Kosovo. Mi nismo sudije, ali smo ti koji će vidjeti neregularnosti, koje se mogu dogoditi. Naš je cilj da obezbijedimo da svi građani sa pravom glasa ostvare svoje demokratsko pravo", kazao je Peterle.

Posmatračka misije EU će 11. juna parlamentarne izbore na Kosovu pratiti treći put, a cjelokupan predizborni i izborni proces će predstaviti 13. juna u preliminarnom izvještaju.

XS
SM
MD
LG