Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel: Sporazum o klimatskim promenama od suštinskog značaja


Kineski premijer Li Kečijang i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kazala je nakon susreta u Berlinu sa kineskim premijerom Li Kečijangom da je sporazum o klimatskim promenama, postignut 2015. u Parizu, od "suštinskog značaja", dodajući da je zadovoljna što i vlade mnogih drugih zemalja imaju isto mišljenje, prenosi Rojters.

“Živimo u vremenima globalne neizvesnosti i imamo odgovornost da proširimo naše partnerstvo u najrazličitijim oblastima i insistiramo na stvaranju svetskog poretka zasnovanom na zakonu”.

I Li Kečijang je kazao da će njegova zemlja poštovati pomenuti sporazum.

“U Kini postoji izreka: ‘Mi poštujemo datu reč, stoga naši potezi vode uspesima’. Kina će se pridržavati svojih obaveza kada je reč o klimatskim promenama i nije usamljena u tome. Naši stručnjaci u ovoj oblasti su u kontaktu sa kolegama iz sveta i pomno će pratiti aktivnosti na zaštiti klime.”

EU i Kina spremne su da tokom samita u petak u Briselu brane Pariski svetski sporazum o klimi i potpuno ga podrže u očekivanju najavljene odluke američkog predsednika Donalda Trampa o tome da li će SAD odustati od tog sporazuma.

I Kanada i Rusija su saopštile da će poštovati klimatski sporazum.

Vatikan, koji je na insistiranje pape Franje, snažno podržalo Pariski sporazum o ograničenju klimatskih promena, doživeo bi povlačenje SAD kao šamar u lice i “katastrofu za sve”, kazao je biskup Marcelo Sančez Sorondo.

Papa je uručio predsedniku SAD Donaldu Trampu u Vatikanu prošlog meseca potpisanu kopiju njegove enciklike u kojoj poziva na zaštitu životne sredine od efekata klimatskih promena, podržavši naučne dokaze da su izazvane ljudskim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG