Dostupni linkovi

Zaev: Situacija u Makedoniji nije sjajna, ali ni dramatična


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Novi predsednik Vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da ga je dosadašnji tehnički premijer Emil Dimitrijev informisao da situacija u državi nije sjajna, ali i da nije ni dramatična.

Zaev je, nakon prompredaje premijerskog kabineta, istakao da će nova vlada čim stekne uvid upoznati građane sa stvarnom situacijom u Makedoniji, prenosi Beta.

"Dimitriev me je upoznao sa svim neophodnim detaljima koje treba da znam, saglasno celom protokolu, a upoznat sa i sa situacijom u državi", rekao je novi premijer, ističući da mu je drago što je primopredaja obavljena na prijateljski način.

Zaev je istakao da su najavljene reforme u pravosuđu započete jutros njegovim pozivom državnom tužiocu Marku Zvrlevskom da podnese ostavku. Za Zvrlevskog se smatra da je pod uticajem vrha dosadašnje vlasti VMRO DPMNE i da je ispunjavao zahteve koji su dolazili iz te stranke.

Premijer Makedonije je istakao i da je pokrenuo proceduru da se otvore vrata Vlade i ukloni ograda oko zgrade Vlade, koju je postavio bivši premijer Nikola Gruevski.

"Sve institucije, pa i Vlada, treba da budu otvorene za novinare i za građanje", istakao je Zaev, dodajući da za razliku od njegovog prethodnika neće koristiti premijersku vilu u elitom delu Skoplja, na padinama planine Vodno.

Pre formalnog preuzimanja premijerskog kabineta Zaev i ministri makedonske vlade su se sastali sa predsednikom države Đorđem Ivanovim. Zaev i Ivanov su na tom susretu konstatovali da Vlada i šef države imaju potebu da sarađuju.

XS
SM
MD
LG