Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasadorka Makedonije na razgovoru u MSP Srbije


Aprilske demonstracije u Sobranju u Skoplju, u kojim je prema navodima, učestvovao oficir za vezu BIA-e Srbije

Ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska u utorak je bila na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, javlja Beta.

Ona je pozvana kako bi dala objašnjenje o okolnostima koje su dovele do prisluškivanja telefona savetnika u Ambasadi Srbije u Skoplju Gorana Živaljevića, predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji i novinara Politike Miroslava Lazanskog, kao i o činjenici da su transkripti prisluškivanih razgovora dospeli u javnost.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je od Makedonije zatražena informacija da li su na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije bili pozivani ambasadori svih zemalja čiji su predstavnici službi viđeni u zgradi Sobranja tokom protesta u Skoplju, ili je to bio slučaj samo sa ambasadorom Srbije.

Jovanovski je rekla da makedonske službe ne raspolažu informacijom o prisustvu pripadnika drugih stranih službi u Sobranju tokom nereda, kao i da nema podatke o tome kako su navedeni transkripti dospeli u srpske medije, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Makedonska ambasadorka je rekla da je u Makedoniji u toku tranzicija vlasti i izrazila uverenje da će u narednom periodu svi nesporazumi biti prevaziđeni.

Pomoćnik ministra za spoljne poslove Goran Aleksić i šef kabineta ministra Dejan Zlatanović su zatražili od ambasadorke da Skoplju prenese očekivanje Srbije da se dobrosusedski odnosi mogu razvijati i unapređivati samo na bazi međusobnog uvažavanja i poštovanja diplomatskih principa, poput reciprociteta i ravnopravnog tretmana svih članova međunarodne zajednice

XS
SM
MD
LG