Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp i Abe o Severnoj Koreji uoči sastanka G-7


Donald Tramp i Šinzo Abe, Taormini, 26. maj

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp sastao se danas sa japanskim premijerom Šinzom Abeom u sicilijanskom gradu Taormini uoči sastanka G-7 industrijalizovanih zemalja, da sa njim razgovara između ostalog o Severnoj Koreji, prenosi Beta.

Severna Koreja u poslednje vreme učestalo sprovodi raketne probe, čime krši međunarodne sankcije i uznemirava susede u Pacifiku.

Američki predsednik je rekao da Severna Koreja predstavlja "svetski problem" ali "da će biti rešen, možete da se kladite na to". Abe je rekao da će njih dvojica razgovarati o ekonomskim pitanjima i našalio se da ovog puta neće moći da igraju golf kao prilikom njihovog poslednjeg sastanka na Floridi.

Japanski premijer pridružio se nekolicini svetskih zvaničnika u javnoj pohvali Trampa, pozdravljajući njegovu posetu Bliskom istoku i jučerašnje obraćanje na sastanku NATO u Briselu. Tramp će u Taormini danas i sutra na Siciliji, u Italiji, učestvovati na sastanku G-7 industrijalizovanih zemalja. To je poslednja stanica njegovog prvog inostranog putovanja tokom koga je još posetio Bliski Istok, Rim i Brisel.

Tramp će imati niz sastanaka sa liderima zemalja G7 (SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija).

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG