Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SIPA- a uhapsila više soba zbog organizovanog kriminala


Ilustracija

Po nalogu i koordinaciji dva tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji rukovode istragama, više stotina policijskih djelatnika SIPA-e, Granične policije BiH i UIOBiH, od ranih jutarnjih sati vrše pretrese i lišavanja slobode većeg broja osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, carinskih i poreznih utaja s koruptivnim elementima. Procjenjuje se da je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od više miliona konvertibilnih maraka (KM).

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH provode se opsežne akcije kodnih naziva "Master" i "Truck".

Akcije se provode na području Sarajeva, Brčkog i Tuzlanske regije i odnosi se na veći broj fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal, u vezi sa nezakonitim uvozom tekstila iz inostranstva na područje BiH.

Time su počinjena krivična djela organizovanog kriminala, poreznih i carinskih utaja, kao i koruptivna krivična djela primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni krivična djela činili kontinuirano u periodu od blizu tri godine, a da je iznos utajenih poreznih i carinskih dažbina po jednom kamionu dostizao iznose od nekoliko desetina hiljada KM pa se procjenjuje da je navedenim organiziranim kriminalom budžet Bosne i Hercegovine oštećen za velike novčane iznose koji zasigurno premašuju više stotina hiljada KM.

Aktivnosti će se na terenu realizirati tokom dana, nakon čega će osumnjičeni koji su lišeni slobode biti privedeni postupajućim tužiocima, gdje će biti ispitani i odlučit će se o daljim aktivnostima u vezi s mjerama pritvora ili mjerama zabrane za osumnjičene.

"Akcije Master i Truck odlučne su aktivnosti tužilačkih, policijskih i poreznih institucija naše zemlje u borbi protiv kaznenih djela koja imaju elemente finansijskog kriminala i korupcije, a kojima se nanosi šteta svim građanima BiH", navode iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG