Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaev očekuje završetak pregovora o novoj vladi do kraja sedmice


Zaev se nada da će EU podržati zalaganje makedonskih građana za prijem Makedonije u EU

Mandatar za sastav vlade Makedonije, lider SDSM Zoran Zaev izjavio je 23. maja uveče da se nada da će se do kraja ove nedelje završiti pregovori o koalicionoj vladi, prenosi Beta.

"Sve političke partije (parlamentarne većine) su se obavezale da ubrzaju postupak pregovaranja o novoj vladi i da u roku od 10 dana pregovori budu završeni", rekao je Zaev za kablovsku Televiziju 24.

Lider SDSM je mandat za formiranje vlade dobio u prošlu sredu, a u petak je počeo pregovore s tri albanske stranke, članice parlamentarne većine - DUI, Besa i Alijansa Za Albance.

Po informacijama iz SDSM i tih stranaka, dogovoreni su principi na kojima će reformska lada Zoran Zaeva raditi i počeli su pregovori i raspodela resora. U medijima su se pojavile mnogobrojne spekulacije o imenima mogućih ministara, ali zvaničnih potvrda nema.

Zaev je rekao da je učestovanje na neformalnoj večeri koju u Briselu večeras priređuje visoka predstavnica EU za spoljnu i politiku bezbednosti Federika Mogerini, prilika da se sretnu svi balkanski premijeri, i odlična mogućnost da se razgovara i o evropskoj perspektivi Makedonije.

Zaev je dodao da će u Briselu objasniti koliko će mnogo njegova vlada raditi na reformama i da se nada da će EU podržati zalaganje makedonskih građana za prijem Makedonije u EU.

XS
SM
MD
LG