Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ustavni sud Češke podržao prava kosovske izbegličke porodice


Bela Jezova centar

Ustavni sud Češke presudio je danas da je Češka pogazila osnovna ljudska prava jedne kosovske izbegličke porodice koji su 2014. godine zadržani na jugu Češke u pokušaju da dopru do Nemačke, a češka policija ih je na 50 dana zatvorila u izbeglički centar zatvorskog tipa Bjela Jezova.

Ovaj centar zatvorskog tipa su i visoki komesar za izbeglice UN i češka ombdusmanka Ana Šabatova svojevremeno nazvali mestom u kojim izbeglice žive gore od čeških osuđenika u zatvorima, prenosi Beta.

Porodica je u tom centru provela u proleće 2014. godine 50 dana a bez uspeha se žalila sudovima, sve dok joj danas za pravo nije dao Ustavni sud.

Da Češka sistematski krši ljudska prava izbeglica time što ih drži čak po tri meseca u tim centrima, oduzima im mobilne telefone i novac od koga im zatim naplaćuje boravak i do 1.200 evra za četvoročlanu porodicu upozoravao je više puta i visoki komesar UN za ljudska prava.

U slučaju jedne druge porodice, izbegica iz Avganistana, čak je Evropski sud za ljudska prava naredio Češkoj da ih premesti iz centra Bjela Jezova u humanije uslove.

XS
SM
MD
LG