Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska počela suđenje za pokušaj puča, marširali sa optuženima


Bivši komandant vazudušnih snaga Turske, Akin Ozturk i drugi optuženi prilikom dovođenja na suđenje, 22. maja 2017.

Turska je u ponedjeljak započela suđenje stotinama osumnjičenih za pokušaj puča prošle godine, navodi BBC.

Za učešće u neuspjelom pokušaju državnog udara u julu prošle godine sudit će se 221 osumnjičenom, od kojih su većina visoko rangirani vojni oficiri.

Najistaknutiji među njima je bivši komandant vazdušnih snaga Akin Ozturk.

Bilo je poziva i na smrtne kazne, iako turski zakon to ne dozvoljava.

Optuženike je turska policija jednog po jednog uvela u za tu priliku izgrađenu sudnicu u blizini Ankare, dok su ih prisutni izviždali tražeći za njih smrtnu kaznu.

Uz to su skandirali naoružani turskim zastavama, transparentima i omčama za vješanje.

Dvoje profesora koji su štupili u štrajk glađu policija je uhapsila. Nuriye Gulmen i Semih Ozakca objavili su da su uhapšeni tokom noći u tweetu. Oni su među više od 100.000 javnih djelatnika koje je vlast otustila iz nakon neupsješnog pokušaj puča 15.jula 2016.

Demosnatracije u anakri prilikom hapšenja profesora Nuriye Gulmen i Semiha Ozakca 22. maja 2017.
Demosnatracije u anakri prilikom hapšenja profesora Nuriye Gulmen i Semiha Ozakca 22. maja 2017.

"Politički predstavnici policije upravo pokušavaju da provale u kuću, obijaju vrata upravo sada" navela je Gulemen u tweetu.

Ovaj profesorski par u štrajku je glađu već 75 dana, naveo je njihov advokat koji je rekao da i pored policijske opsade u nedjelju oni "nikada neće odustati".

"Tražimo nazad naš posao. Nećemo se nikada predati" navela je Gulmen.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan već dugo izvodi čistke čiji je cilj raspuštanje pravosuđa,policije, univerziteta i škola.

Masovno suđenje u blizini Sindžan zatvorskog kompleksa u Ankari do sad je najočigledniji javni progon navodnih pučista.

Osumnjičeni broj jedan, vjerski učitelj u dobrovoljnom egzilu u SAD, Fethullah Gulen i dalje je u SAD i negira bilo kakvu umiješanost u pokušaj puča.

Optužbe uključuju i ubistvo 250 civila tokom pokušaja puča 15. jula nakon čega je Erdogan uveo vanredno stanje u zemlji.

Tokom današnjeg masovnog suđenja u kojem su optužene izveli na javni linč građana koji podržavaju Erdogana ali i onih čiji su članovi porodice stradali, u Anakri su zabilježene visoke mjere sigurnosti sa snajperistima rapoređenim na sve strane.

Istovremeno je u ponedjeljak međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International optužila Tursku da "proizvoljno, neopravdano i politički motivisano" smjenjuje zaposlene poslije propalog vojnog puča prošlog ljeta.

XS
SM
MD
LG