Dostupni linkovi

Amnesty optužio Tursku za politički motivisane čistke


Vojnike uhapšene nakon pokušaja puča sprovode na suđenje, Ankara 21. maj 2017

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International - AI) optužila je danas Tursku da "proizvoljno, "neopravdano i "politički motivisano" smenjuje zaposlene posle propalog vojnog puča prošlog leta.

Više od 100.000 ljudi smenjeno je na osnovu dekreta koji su na snazi od uvođenja vanrednog stanja, navodi se u izveštaju AI.

Turska je posle propalog puča 15. jula pokrenula čistke u vojsci, gde je gotovo polovina generala smenjena, kao i u pravosuđu, medijima, prosveti, čak i u sopstvenoj stranci.

U izveštaju Amnesti osuđuje se to što oni koji su smenjeni ne dobijaju objašnjenje i zato što se kolektivna otpuštanja sprovode "proizvoljno", zbog "nejasnih i generalizovanih motiva", a zbog povezanosti s terorističkom organizacijom.

"Nadležne vlasti nisu ponudile nijedno pojedinačno obrazloženje odluke o otpuštanju a oni koji su otpušteni, nisu bili u mogućnosti da ga dobiju", navodi se u izveštaju.

Pored toga, ova NVO osuđuje mere koje pogađaju i članove sindikata, političke aktiviste i novinare.

Prema navodima Amnestija, 33.000 nastavnika i zaposlenih u ministarstvu prosvete je otpušteno, zatim 24.000 policajaca i zaposlenih u ministarstvu unutrašnjih poslova, 8.000 pripadnika vojske, 5.000 univerzitetskih radnika i oko 4.000 sudija, tužilaca i ostalih pripadnika Ministarstva pravde.

Pripremajući izveštaj, Amnesti je intervjuisao 61 čoveka, uključujući 33 otpuštenih službenika, advokata, kao i predstavnika turskih vlasti.

XS
SM
MD
LG