Dostupni linkovi

Amnesty optužio Tursku za politički motivisane čistke


Vojnike uhapšene nakon pokušaja puča sprovode na suđenje, Ankara 21. maj 2017
Vojnike uhapšene nakon pokušaja puča sprovode na suđenje, Ankara 21. maj 2017

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International - AI) optužila je danas Tursku da "proizvoljno, "neopravdano i "politički motivisano" smenjuje zaposlene posle propalog vojnog puča prošlog leta.

Više od 100.000 ljudi smenjeno je na osnovu dekreta koji su na snazi od uvođenja vanrednog stanja, navodi se u izveštaju AI.

Turska je posle propalog puča 15. jula pokrenula čistke u vojsci, gde je gotovo polovina generala smenjena, kao i u pravosuđu, medijima, prosveti, čak i u sopstvenoj stranci.

U izveštaju Amnesti osuđuje se to što oni koji su smenjeni ne dobijaju objašnjenje i zato što se kolektivna otpuštanja sprovode "proizvoljno", zbog "nejasnih i generalizovanih motiva", a zbog povezanosti s terorističkom organizacijom.

"Nadležne vlasti nisu ponudile nijedno pojedinačno obrazloženje odluke o otpuštanju a oni koji su otpušteni, nisu bili u mogućnosti da ga dobiju", navodi se u izveštaju.

Pored toga, ova NVO osuđuje mere koje pogađaju i članove sindikata, političke aktiviste i novinare.

Prema navodima Amnestija, 33.000 nastavnika i zaposlenih u ministarstvu prosvete je otpušteno, zatim 24.000 policajaca i zaposlenih u ministarstvu unutrašnjih poslova, 8.000 pripadnika vojske, 5.000 univerzitetskih radnika i oko 4.000 sudija, tužilaca i ostalih pripadnika Ministarstva pravde.

Pripremajući izveštaj, Amnesti je intervjuisao 61 čoveka, uključujući 33 otpuštenih službenika, advokata, kao i predstavnika turskih vlasti.

XS
SM
MD
LG