Dostupni linkovi

Inzko podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a


Poziv vlastima na svim nivoima da se fokusiraju na put koji BiH vodi ka EU: Valentin Inzko
Poziv vlastima na svim nivoima da se fokusiraju na put koji BiH vodi ka EU: Valentin Inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas će podnijeti 51. izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.

Nakon podnošenja izvještaja, Inzko će se sastati s nekoliko stalnih predstavnika zemalja članica UN-a.

Kako je saopćeno iz OHR-a, Inzko će iskoristiti priliku da upozna svoje sagovornike s trenutnim razvojem političke situacije u Bosni i Hercegovini, kao i političkim trendovima i perspektivom za BiH.

"Bosna i Hercegovina nastavlja poduzimati napore na putu ka evroatlantskim integracijama. Vlastima BiH je uručen upitnik EU, a okončano je i prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Još jednom pozivam vlasti na svim nivoima da se fokusiraju na put koji BiH vodi ka EU i da u tom smislu ubrzaju svoje aktivnosti", poruka je visokog predstavnika.

Uprkos tim pozitivnim naporima, Bosna i Hercegovina se u proteklih šest mjeseci takođe suočila i s nekim izazovima koji su navedeni u izvještaju visokog predstavnika.

U pogledu predstojećih aktivnosti, u Bosni i Hercegovini u jesen 2018. slijede opći izbori. Organi vlasti BiH moraju, ističe Inzko, osigurati ispunjenje svih uslova potrebnih za neometano održavanje izbora i što bržu implementaciju izbornih rezultata.

Poruka visokog predstavnika vlastima BiH je da što bolje iskoriste predstojeći period da bi pokazali biračima da mogu naporno raditi kako bi osigurali bolju budućnost i proveli konkretne reforme u cilju poboljšanja situacije u BiH, saopćeno je iz OHR-a.

XS
SM
MD
LG