Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanov dao mandat Zaevu za sastav Vlade Makedonije

update

Zoran Zaev i Đorđe Ivanov tokom prvih konsultacija koje su se završile neuspehom

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov dao je mandat za sastavljanje Vlade Republike Makedonije predsedniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu.

Pre uručivanja u predsedničkoj rezidenciji Vila Vodno, u kratkom obraćanju Ivanov i Zaev su istakli da su otklonjene sve prepreke za dodelivanje mandata lideru parlamentanre većine.

Predsednik SDSM-a izrazio je zahvalnost i rekao da su otklonjene dve prepreke za davanje mandata, odnosno da je predsednik Skupštine Talat Džaferi poslao pismo predsedniku Ivanovu da formiraju parlamentarnu većinu, a da je manadatar izjavu dostavio u obliku garancije.

"U ime parlamentarne većine garantujem zaštitu unitarnosti, suvereniteta teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i multietničnosti, zaštitu ustavnog poretka i javnog interesa i unapređenje života svih građana bez obzira na versku, etnički i jezičku pripadnost, poštovanje osnovnih demokratskih principa i vladavine prava, koji Makedoniju neće dovesti u stanje ropstva", rekao je Zaev.

Nakon meseci političkog vakuuma u kojem je Ivanov odbijao da mu mandat, danas je iz Kabineta predsednika stiglo šturo saopštenje u kojem se navodi da će Ivanov dati mandat za sastav Vlade Zaevu.

Predsednik Makedonije je imao ustavni rok do 19. maja da Zaevu dodeli mandat, nakon što ga je predsednik parlameneta Talat Džaferi 9. maja obavestio da je u Sobranju Makedonije formirana nova većina.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt Brajan Ji u intervjuu objavljenom u ponedeljak na portalu Balkan Insight rekao je kako veruje da će predsednik Ivanov učiniti „pravu stvar” i da će dati mandat za sastav vlade Zaevu.

Novi mandatar Zoran Zaev, prema Ustavu, u roku od 20 dana od dana dobijanja mandata treba Skupštini da dostavi program i predloženi sastav Vlade. Na predlog premijera na osnovu programa, Skupština odlučuje o Vladi većinom glasova poslanika.

Sadašnja parlamentarna većina u 120-članom Sobranju Makedonije ima podršku 67 poslanika koalicije koju predvode SDSM, DUI, BESA i Savez Albanaca.

XS
SM
MD
LG