Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanov: Neću dati premijerski mandat Zaevu


Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da neće dati mandat Zoranu Zaevu, lideru Socijaldemokratskog saveza (SDSM).

Kao razlog je naveo da neće dati mandat nikome ko prihvata tuđe platforme i koji su protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Makedonije.

“Neću odstupiti od tog stava”, izjavio je Ivanov.

On se obratio i međunarodnoj zajednici i zatražio od njih da osude i odbace ovu, kako je rekao, platformu strane države, dodajući da su ovo ozbiljni trenuci za državu i da svako mnora da se ponaša odgovorno.

Zaev je u ponedjeljak predao potpise 67 poslanika predsjedniku države, od koga je zatražio mandat za formiranje nove Vlade.

Ova partija ima 49 poslanika, a svoju podršku su dali i Demokratska unija za integraciju (DUI) sa deset poslanika i još dve koalicije i partije Albanaca sa osam potpisa.

Predsednik Ivanov, nakon što VMRO DPMNE nije uspela da formira vladu, je saopštio da osim dokaza o parlamentarnoj većini, traži i još dva uslova – zaštitu državnih interesa Makedonije, što podrazumeva očuvanje i učvršćivanje unitarnog karaktera države i sistemsku reformu nakon krize, u kojoj će biti obuhvaćeni subjekti sistema nacionalne bezbjednosti.

Istovremeno, Evropska unija je prethodno pozvala na pružanje podrške novoj makedonskoj vladi kako bi se otpočelo sa primjenom neophodnih reformi.

Neposredno poslije izbora u Makedoniji 11. decembra Ivanov je odmah dao mandat bivšem premijeru i lideru VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom za sastav nove vlade, ali njegovi pregovori sa vodećom albanskom partijom DUI su propali.

Nakon toga Ivanov je rekao da će drugi mandat dati stranci koja prikupi najmanje 61 potpis podrške u parlamentu koji broji 120 poslanika.

XS
SM
MD
LG