Dostupni linkovi

Hojt Ji u Skoplju: Hitno omogućiti formiranje Vlade


Zamenik-pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov na sastanku u Skoplju

Zamenik-pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji, poručio je u ponedeljak, na kraju dvodnevne posete Makedoniji, da je važno da politički lideri nađu rešenje političke krize koja traje predugo, da nađu načina da se omogući većini da sastavi vladu, a da o brigama oko programa Vlade debatuju u Sobranju.

"Nažalost, politički lideri u Makedoniji nisu bili u mogućnosti da formiraju vladu nakon izbora koji su priznati od čitave međunarodne zajednice. Još više zabrinjavaju poslednji incidenti u parlamentu, gde su poslanici bili napadnuti zato što su izabrali novog predsednika parlamenta", rekao je Ji.

Zamenik-pomoćnika američkog državnog sekretara pozvao je vlasti da istraže ove napade, kako bi počinioci odgovarali. Ji je istakao da je od svih političkih lidera dobio uverenje da će poštovati demokratske principe o mirnom transferu vlasti i o nalaženju rešenja koje će biti inkluzivno i nikoga neće ostaviti izolovanog.

Visoki predstavnik Stejt Departmenta, poručio je i da bi trebalo omogućiti formiranje vlade sa novim programom, kako bi krenule reforme, odvijao se biznis i redovno primale plate. Ovo je stav koji dele Sjedinjene Države, Evropska unija, NATO i Berlin, naglasio je Ji.

Za vreme dvodnevne posete Makedoniji američki diplomata susreo se sa liderima svih parlamentarnih partija, kao i sa šefom države Đorđem Ivanovim i sa novoizabranim predsednikom parlamenta Talatom Dzaferijem.

Predsednik Medonije Ivanov zatražio je pomoć SAD kako bi se odstranile prepreke i omogućilo da parlamentarna većina dobije mandat za formiranje Vlade, saopštio je njegov kabinet, iako je prethodno odlučno tražio od drugih država da se ne mešaju u unutrašnje poslove Makedonije.

Brajan Hojt Ji i Talat Džaferi sastali su se pod snažnim policijskim obezbeđenjem u i oko Sobranja
Brajan Hojt Ji i Talat Džaferi sastali su se pod snažnim policijskim obezbeđenjem u i oko Sobranja

Ivanov smatra da ukoliko postoji pravo liderstvo kod predsednika parlamentarnih partija, onda su pravna i politička prepreka za određivanje mandata savladive. Predsednik Makedonije traži od lidera SDSM-a Zorana Zaeva da ispuni javno izrečeni stav da će zajedno sa koalicionim partnerima obezbediti garancije o jačanju unitarnosti države i da će sve biti u skladu sa Ustavom, kaže se u saopštenju.

Susret Jia sa Talatom Džaferijem protekao je pod snažnim policijskim obezbeđenjem u i oko Sobranja. Posle sastanka, novoizabrani predsednik parlamenta je rekao da prisustvo Jia u Sobranju još jednom potvrđuje podršku SAD-a njegovom izboru, kao i podršku njegovih narednih koraka u vraćanju stabilnosti i funkcionalnosti parlamenta i drugih institucija.

Lider SDSM-a Zoran Zaev je posle sastanka sa Jiem najavio da će novi predsednik Skupštine Makedonije obavestiti predsednika Ivanova da je formirana skupštinska većina, te zatražiti da predsednik postupi prema Ustavu i dodeli mandat za formiranje Vlade kandidatu parlamentarne većine.

Zaev je posle sastanka sa Jiem najavio da će novi predsednik Skupštine Makedonije obavestiti predsednika Ivanova da je formirana skupštinska većina
Zaev je posle sastanka sa Jiem najavio da će novi predsednik Skupštine Makedonije obavestiti predsednika Ivanova da je formirana skupštinska većina

Zaev je rekao da postoji i program nove reformske Vlade, koji garantuje unitarnost države, poštovanje Ustava, kao i evroatlantsku perspektivu Makedonije, što će, prema njegovim rečima, još jednom biti predočeno šefu države.

"Time se iscrpljuju svi nerazumni zahtevi Ivanova kojima uslovljava dodeljivanje mandata. Skupštinska većina ima obavezu da realizuje većinsku volju 700.000 građana izraženu na decembarskim izborima", rekao je Zaev.

Lider SDSM-a je dodao da bi Vlada Makedonije, koju bi on vodio, bila spremna da sarađuje sa opozicijom u interesu reformi i dodao da je najvažnije da VMRO-DPMNE prihvati da je opozicija i da se prekinu tenzije.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD u ponedeljak je razgovarao i sa predsedvnicima VMRO-DPMNE, koje je predvodio Nikola Gruevski, koji je posle sastanka nije želeo da daje izjave.

Dan ranije, u nedelju, Ji je razgovarao i sa liderima albanskih partija DUI, Besa, Alijansa za Albance i DPA.

Makedonski političari su bili konstruktivni tokom razgovora, ocenio je Ji i kazao da im je preneo zainteresovanost SAD da region Zapadnog Balkana bude stabilan, kao i da je izrazio podršku Vašingtona evrointegracijama Makedonije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG